A A+ A++

Kominek, skórzak, trąbka umarłych – tak nazywany bywa lejkowiec dęty. Grzybiarze go zwykle omijają. Takich mało apetycznie wyglądających, ale jadalnych gatunków grzybów spotkać można więcej. Rosną także w Beskidach.

Lejkowiec dęty ma kształt trąbki, rośnie w kępach, w  dodatku grzyb ten jest czarny. Znaleźć go można najczęściej pod bukami i dębami, pojawił się już w beskidzkich lasach. Wygląda niespecjalnie, ale jest jadalny i smaczny. Jego zaletą jest także to, że trudno pomylić go z jakimś trującym grzybem. Tymczasem grzybiarze zwykle omijają lejkowce szerokim łukiem.

Lejkowiec dęty jest świetną przyprawą

Lejkowce najwygodniej zbierać, używając nożyczek. Justyn Kołek, grzybiarz i grzyboznawca z Czernichowa, który propaguje wiedzę o grzybach, przy okazji wykładów i wystaw zawsze mówi, że wysuszone i zmielone lejkowce są dobrą przyprawą do zup i sosów. Niektórzy używają lejkowców jako farszu np. do pierogów, można je też spróbować czymś nadziać.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyjazd na IX Międzynarodowe Senioralia w Krakowie!
Następny artykułOstatnia w tym roku Letnia Akademia Przyrodnicza