Dzisiaj, 9 maja (14:21)
Znudziły ci się już smażone szparagi? Jeśli masz czas i chęci do przygotowania czegoś naprawdę smacznego, to polecamy tartę ze szparagami. Idealnie smakuje na ciepło, ale też nie traci swojego smaku, serwowana na zimno.
Szparagi. Można je grillować, zrobić z nich zupę, dodać do sałatki albo, jak radzi Ewa Wachowicz, zapiec na kruchym cieście. Jednak zanim przejdziemy do gotowania, najpierw zakupy. Jak wiadomo, podstawą każdego dania są dobrej jakości składniki. Jak wybrać idealne szparagi? Zwróć uwagę na ich główki. Powinny być zwarte i zamknięte, a końcówki wilgotne. Ważna jest również barwa szparagów, powinna być jednolita zielona. Jeśli zauważysz jakiekolwiek uszkodzenia, przebarwienia – lepiej zrezygnuj z zakupu. Pamiętaj, że najlepsze zielone szparagi to te, które są jędrne i niezbyt grube.
Czytaj również: Dlaczego warto jeść szparagi
Jak przygotować szparagową tartę? Oto przepis.
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 pęczki szparagów
- 4 jajka
- 2 szklanki śmietany 12-18 proc.
- 300 g sera żółtego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS