A A+ A++

Po raz pierwszy Piernik Tarnowski został zaprezentowany podczas Wielkich Tarnowskich Dionizji. Recepturę ciasta przygotował Marcin Kostrzewa – szef kuchni EnoTarnowskie.

Już nie tylko Toruń czy Wrocław! Od kilku dni również i Tarnów ma swojego piernika. Jego inspiracje sięgają dawnych czasów, a przygotowanie obecnej receptury trwało ponad rok i jak na razie objęte jest tajemnicą. Piernik Tarnowski ma promować Szlak Kulinarny marki EnoTarnowskie, która skupia liczne winnice w okolicy.

Piernik Tarnowski po raz pierwszy został zaprezentowany w niedzielę (10 listopada) podczas Wielkich Tarnowskich Dionizji. Na Rynku obok stoisk z regionalnym produktami stanęła także mobilna kuchnia, której stery objął Marcin Kostrzewa, szef kuchni EnoTarnowskie. Mieszkańcy mogli skosztować m.in. brownie ze słonym karmelem czy szarlotki z dziką różą oraz Piernika Tarnowskiego. To właśnie ten ostatni zwrócił szczególną uwagę wśród degustujących.

Pięknie ozdobione orzechami, śliwkami i jadalnymi kwiatami ciasto od razu przyciągało wzrok. Nie tylko jednak jego dekoracja była wyjątkowa, ale również i historia. Nawiązuje do istniejące przed laty w centrum Tarnowa manufaktury czekolady prowadzonej przez Żyda – Fabryki cukierków, pierników, bombonów deserowych i składu czekolady Hermana Izrealowicza mieszczącej się przy ulicy Wałowej z filią przy ul. Lwowskiej.

Więcej na: https://tarnow.naszemiasto.pl/tarnow-tak-jak-torun-czy-wroclaw-ma-swojego-piernika-ciasto/ar/c1-9833101

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułТри буденні звички, які допоможуть жити щасливо до 100 років
Następny artykułЗагроза ядерній безпеці: як обстріл РФ вплинув на роботу українських АЕС