Jest to rekordowa ilość przyznanych “Pereł” w jednym roku dla Lubelskiego w ciągu całej 21-letniej historii konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Bardzo się cieszę z tak dobrego wyniku. Konkursy jak ten, pokazują ogromny potencjał jaki wciąż drzemie w produktach regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu. Chcemy, żeby poznała i pokochała je cała Polska – wyjaśnia Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
W tegorocznej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” kapituła konkursu przyznała, aż 90 “Pereł” i 5 Kluczy do Spiżarni.
Wśród laureatów z województwa lubelskiego, statuetką “Perły” nagrodzone zostały następujące produkty i dania:
- Najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy:
- Karpiarz – Gospodarstwo Rybackie Bełżec;
- Kulebiak Jaglany – Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska;
- Beza – Cukiernia z Ostrowa Lubelskiego;
- Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic;
- Czereśnie suszone bez pestek – Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura;
- Sekret Sapiehów, wędlina dojrzewająca – Frykasy z Kodnia.
- Najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna:
- Szynka Pascha pod kołderką z kapusty kiszonej – KGW Swańki z Wyryk;
- Nadwiślańska zupa z suma + gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi – Restauracja Czarna Dama Janowiec.
Podczas targów w Poznaniu nagrodę specjalną, Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymał Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS