A A+ A++

Leczenie chorób tarczycy opiera się między innymi na terapii farmakologicznej. Osoby borykające się ze schorzeniami związanymi z tym gruczołem powinny również mieć na uwadze odpowiednią dietę. Sprawdźmy, jakie produkty warto wybierać przy niedoczynności i nadczynności tarczycy.

Jakie są najczęstsze choroby tarczycy?

Tarczyca to gruczoł, który u ludzi jest umiejscowiony na dole szyi w jej przedniej części tuż pod krtanią. Jest niewielkich rozmiarów, ale nie przekłada się to na jej znaczenie w organizmie. Tarczyca odgrywa ważną rolę, a hormony, które produkuje, wpływają na pracę m.in. układu nerwowego, pokarmowego i płciowego. 

Do najczęstszych chorób tarczycy zalicza się przede wszystkim guzki, które pojawiają się w jej obrębie i zazwyczaj nie dają żadnych objawów. Poza tym występuje niedoczynność tarczycy, która wiąże się z niedoborem hormonów tarczycowych oraz nadczynność tarczycy związana z kolei z ich nadmiarem. 

Coraz więcej osób boryka się z również z chorobą Hashimoto, czyli przewlekłym zapaleniem tarczycy. Prowadzi do niszczenia gruczołu, a co za tym idzie, także spadku produkowanych przez niego hormonów. To natomiast może wywoływać m.in. wspomnianą wyżej niedoczynność oraz szereg innych zaburzeń. 

W leczeniu chorób tarczycy stosuje się m.in. terapię farmakologiczną, ale istotnym czynnikiem jest tutaj także dieta oraz styl życia. Wprowadzenie pewnych zmian w jadłospisie może wspomóc cały proces. 

Zobacz także: Ochronisz serce, unikniesz astmy i raka. Te produkty to antysmogowa tarcza

Co jeść przy niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy charakteryzuje się niedoborem hormonów produkowanych przez ten gruczoł, czyli trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4). Taki stan powoduje spowolnienie wszelkich procesów metabolicznych w organizmie. Dobrze zbilansowana dieta przy niedoczynności tarczycy pozwoli m.in. uniknąć przybierania na wadze, ograniczy zaparcia i doda energii. 

Jak czytamy na Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej, przy niedoczynności tarczycy jako źródło białka warto wybierać chude mięso takie jak np. kurczak, indyk czy też królik. Poza tym lepiej sięgać po mleka oraz przetwory mleczne, które odznaczają się niską zawartością tłuszczu. 

W jadłospisie osób borykających się z niedoczynnością tarczycy szczególne miejsce powinny zajmować ryby. Wszystko po to, by podczas ich spożywania dostarczać organizmowi jodu, selenu oraz witaminy D, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto do przygotowywania potraw lepiej korzystać oleju roślinnego oraz oliwy z oliwek. 

Przy niedoczynności tarczycy istotna jest również spora ilość błonnika. W związku z tym należy wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli np. pieczywo graham, ryż brązowy oraz takie kasze jak gryczana, jęczmienna oraz jaglana. Zaleca się włączyć do diety m.in. awokado, orzechy włoskie, migdały oraz pestki słonecznika. 

Z diety należy wyrzucić nie tylko masło oraz białe pieczywo, ale także słodycze, fast-f … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyżywienie dla cudzoziemców. Straż Graniczna publikuje ZDJĘCIA
Następny artykułPierwsza kolekcja dekoracji od Westwing Collection