A A+ A++

Tankowce z ponad 10 milionami baryłek ropy czekają w kolejce do przepłynięcia Kanału Sueskiego

26.03.2021r. 09:05

W środę na wieści o zablokowaniu Kanału Sueskiego, gdzie ze względu na stojący w poprzek 400-metrowy kontenerowiec Evergreen, stanął cały ruch statków, kontrakty terminowe na ropę skoczyły o ponad 5 proc – informuje Rzeczpospolita cytująca dane Guardiana.

Do środy ponad 150 statków zgromadziło się przy wejściach do Suezu od strony Morza Czerwonego i Śródziemnego. Według The Guardian w korku utknęły tankowce przewożące 10 milionów baryłek ropy – to prawie jedna piąta dziennej globalnej podaży.

“Na podstawie informacji o portach, z których odpływały statki, można oszacować, że zatory w Kanale Sueskim już opóźniły dotarcie do odbiorców 2,6 mln baryłek ropy naftowej z Rosji wartości ok. 160 mln dol.” – powiedział gazecie RBC współzałożyciel TankerTrackers, Samir Madani.

“Przez kanał, otwarty w 1869 r rocznie przepływa 10 proc. światowego handlu i 9 proc. całej ropy transportowanej drogą morską” – mówi Joanna Connings starsza ekonomistka ING. To najszybsza droga morska do transportu ropy z Bliskiego Wschodu do Europy. Bezpośrednie skutki opóźnień dotkną Europę i Azję. Zaostrzą też problemy w już zakłóconych łańcuchach dostaw i wpłyną na dostawy produktów ropopochodnych” – dodaje Connings.

Al-Arabiya zauważa, że zatory przy wejściach do kanału rosną w tempie 50 statków dziennie. W efekcie czas dostawy z Azji do Europy wydłuża się już o 15 dni. Do tego tankowce i kontenerowce potrzebują więcej paliwa, a to sprawia, że dostawy drożeją – piszą analitycy Vortexa.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUlga termomodernizacyjna – wykaz materiałów i usług objętych ulgą
Następny artykułFestiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska Od Kuchni”