Liczba wyświetleń: 510
Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny i postać medialna, twierdzi, że tezy, iż Unia Europejska będzie zmuszać ludzi do jedzenia robaków, to „głupota”.
Komisja Europejska zezwoliła na stosowanie w gastronomii proszku z owadów (świerszcza domowego). Nowy dozwolony składnik może być obecny m.in. w pieczywie.
Oczywiście w tym, że na rynku pojawią się nowe produkty, nie ma nic złego. Tym bardziej iż mąka ze świerszczy jest bogata w białko i od dawna stosują ją sportowcy. Problemem jest jednak to, że na większości produktów, które mogą być wytwarzane z proszku z insektów, nie ma dostępnych składów (np. w piekarni na bułkach). Przez to osoby, które nie chcą jeść produktów ze świerszczy – na przykład weganie i wegetarianie – mogą bezwiednie takie produkty zakupić.
Na ten moment jednak wszystko wskazuje na to, że sprzedawcy będą mieli obowiązek informować o tym, że w składzie sprzedawanych produktów znajdują się „robaki”.
Robaki zastąpią mięso? Makłowicz komentuje
O kwestię zastępowania mięsa owadami podczas youtubowego live’a został zapytany znany krytyk kulinarny i postać medialna – Robert Makłowicz. Kucharz twierdzi, że sianie paniki w związku z nowymi przepisami UE to głupota.
„Panie Mateuszu, czemu pan takie bzdury powtarza i to jeszcze publicznie się z nimi dzieli? To jest nieprawdziwy przekaz. Czy pan naprawdę uważa, że Unia chce pana zmusić, żeby pan jadł robaki? Jak ona pana do tego zmusi, jakiś komisarz będzie u pana nocował i będzie panu łyżeczką wprowadzał robaki do ust? W sklepie będą pana pilnować?” – kpił krytyk kulinarny.
„To jest taka sama głupota, jak to, że Unia każe prostować banany. To jest propaganda. To, że Unia dopuściła do obrotu wyroby, w których mogą być robaki np. mąka, to jest inna sprawa. Ale czy ktoś pana zmusi do kupowania tego? No błagam” – dodał Makłowicz.
Autorstwo: SG
Źródło: NCzas.com
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS