Co zawiera ocet jabłkowy? Ważne dla naszego zdrowia składniki
Ocen jabłkowy jest stosowany od lat przez nasze babcie i prababcie. One doskonale znały jego właściwości, bo faktycznie ten specyfik kryje w sobie wiele korzyści.
Zobacz również:
Zawiera między innymi naturalne enzymy, które wspomagają trawienie, czy aminokwasy, które są naturalnie obecne i mogą pomagać w regeneracji tkanek. Ocet jabłkowy to także polifenole, czyli przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Ocet jabłkowy może zawierać małe ilości witaminy C, witaminy A, potasu, wapnia i magnezu, a także bakterie probiotyczne które mogą wspomagać florę jelitową.
Działa więc on detoksykacyjnie, odchudzająco, ale też wspo
maga funkcjonowanie układu odpornościowego i trawiennego. Ze względu na te ostatnie wspierające funkcje nada się doskonale do budowania odporności jesienią oraz zimą.
Prosty przepis na ocet jabłkowy Siostry Anastazji
Ocet jabłkowy odznacza się żółto-brązowym kolorem123RF/PICSEL
Siostra Anastazja, czyli Anastazja Pustelnik to bardzo znana w Polsce zakonnica, która zyskała popularność jako autorka książek kulinarnych. Jest członkinią Zgromadzenia Córek Bożej Miłości i przez wiele lat pracowała jako kucharka, zdobywając uznanie za swoje umiejętności kulinarne, szczególnie w zakresie kuchni tradycyjnej, domowej.
Jej przepis na ocet jabłkowy jest niezwykle prosty i z łatwością zrobi go niemal każdy w zaciszu swojej domowej kuchni:
Składniki:
-
1 kg dojrzałych jabłek
-
1 l wody
-
3 łyżki miodu
-
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
-
Zagotuj wodę i odstaw do ostudzenia do temperatury pokojowej. Następnie przelej przegotowaną i ostudzoną już wodę do dużego słoja i dodaj miód i cukier. Energicznie zamieszaj, by wszystko połączyło się w całość. Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń ogonki, ale pozostaw gniazda nasienne.
-
Dodaj owoce do słoja z wodą i ugnieć je tak, by nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Jeśli cieczy jest za mało, dolej przegotowaną i chłodną wodę, by w całości przykrywała jabłka. Jednocześnie słój może być zapełniony jedynie w ¾ – proces fermentacji sprawi, że objętość się zwiększy.
-
Słój przykryj lnianą, czystą ściereczką i owiń gumką recepturką. Odstaw go w ciepłe miejsce. Przez pierwsze 7 dni fermentacji mieszaj zawartość słoika 2 razy dziennie łyżką lub delikatnie wstrząsaj. Pilnuj, by jabłka zawsze były przykryte płynem.
-
Po tygodniu zaprzestaj mieszania. Trzymaj słój w tym samym miejscu przez kolejne 4 tygodnie. Odcedź resztki owoców przez gazę. Ocet zlej do butelek i odstaw w ciemne miejsce na kolejny tydzień. Przepis na ocet jabłkowy siostry Anastazji zawsze wychodzi. Tak przygotowany ocet nie powinien się psuć mimo miesięcy stania, jeśli będzie przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.
Spożywaj łyżkę octu jabłkowego dziennie. Nowe badania pokazują, że octan w nim zawarty pomoże utrzymać zdrowe komórki jelitowe.123RF/PICSEL
Choć zdrowy i pożyteczny, ocet jabłkowy nie nadaje się do stosowania u każdego. Nie powinny po niego sięgać osoby z problemami żołądkowymi, takimi jak wrzody żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) lub nadkwaśność.
Osoby z nadwrażliwością szkliwa zębów i osoby z cukrzycą także powinny zrezygnować z octu jabłkowego. Ocet jabłkowy może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak diuretyki, insulina czy leki na nadciśnienie, dlatego przyjmując takie leki powinniśmy skonsultować się z lekarzem w ramach konsultacji.
“Ewa Gotuje”: Domowy ocet jabłkowyPolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS