A A+ A++
Kilka miesięcy potrwa budowa, wykończenie i aranżacja przestrzeni na terenie nowego stadionu. Chodzi o kilkanaście punktów gastronomicznych, hotel i strefę VIP. Miasto szuka firmy, która zajmie się ich wykonaniem.

Budowa stadionu miejskiego powoli dobiega końca. We wrześniu stan zaawansowania inwestycji szacowano na 90%. Prace nadal trwają. Na płycie boiska nie ma jeszcze murawy. Jednak zamontowano instalację do jej podgrzewania i niebawem powinna pojawić się trawa. Równolegle do prowadzonych prac, które zgodnie z kontraktem pomiędzy miastem a spółką NDI powinny potrwać do końca października, Katowickie Inwestycje szykują się do wykańczania i wyposażania stref komercyjnych. Pod tą nazwą kryje się kilka obszarów w obrębie hali i stadionu na terenie nowego obiektu przy ul. Upadowej. To hotel, kilkanaście punktów gastronomicznych i lokal handlowy. Na wizualizacjach przygotowanych przez katowicką pracownię KADOKA Architekci widać, jak mogą wyglądać te przestrzenie.

Kawiarnia kibica.

Zakres prac jest duży. Chodzi o wykonanie dokumentacji i robót budowlanych w pomieszczeniach o łącznej powierzchni ok. 1,9 tys. m kw. W części gastronomicznej to dziewięć mniejszych punktów gastronomii. Mają to być kioski, w których przy okienku będzie można kupić jedzenie i picie. Po dwa lub trzy takie punktu mają być zlokalizowane przy każdej z trybun na poziomie 0. Na wyższych poziomach powstaną już trzy większe punkty gastronomiczne na poziomie +4,5. O ile w punkty na parterze nie będą oferowały miejsc do siedzenia, to tutaj ma już być coś w rodzaju strefy gastronomicznej takiej jak w centrach handlowych.

Duży punkt gastronomiczny typu food court.

Menu ma być typowo fast foodowe. Sprzęt ma umożliwiać serwowanie takich dań jak: „nuggetsy, pizza na kawałki, frytki, gofry, gofry bąbelkowe, popcorn, sorbety, zapiekanki, sałatki warzywne i surówki, hot dogi, makarony, watę cukrową, kawę i napoje zimne, lemoniady, lody scoopingowe, słodkie i słone przekąski paczkowane a w okresie zimowym dodatkowo ciepłe napoje.” Będą tu również podawane napoje alkoholowe – piwo i niskoprocentowe drinki.

Stadionowa restauracja samoobsługowa.

Na tym samym poziomie znajdzie się restauracja połączona ze stołówką o powierzchni prawie 400 m kw. Jak czytamy w dokumentach przetargowych, główna część ma być  samoobsługowa, tzw. tackową z jedzeniem na wagę. Obsługa będzie wydawała posiłki na talerze, a nie tak jak w przypadku pozostałych punktów w jednorazowych naczyniach. Tu również podano przykładowe menu: zupy, dania obiadowe (mięsne, drobiowe, rybne i owoce morza, mączne, wegetariańskie i wegańskie), surówki i sałatki, desery, napoje. Mają tu być przygtowywane także dania dostarczane do strefy VIP. Na poziomie +4,5 znajdą się także kawiarnia i sklep kibica.

Sama strefa VIP ma być położona na poziomie +9 i bedzie wykonana w wyższym standardzie niż pozostałe pomieszczenia. Za obszernym barem mają znaleźć się telewizory. Ta przestrzęń pomieści sporo gości, bo będzie miała prawie 500 m kw. powierzchni, a samych stolików ma być około 40. Na tym samym poziomie powstanie powstanie niewielki hotel, który ma oferować 15 pokoi dwuosobowych oraz 2 apartamenty dwuosobowe. Wszystkie w standardzie 3-gwiazdkowym z łazienkami i telewizorami. „Pokoje podzielone tematycznie na siedemnaście dyscyplin sportowych podziałem na damskie i męskie (piłka nożna, piłka siatkowa, hokej na lodzie, zapasy, żeglarstwo, saneczkarstwo, boks, łyżwiarstwo figurowe, pływanie, szermierka, tenis ziemny)” – czytamy w programie funkcjonalno-użytkowym stref komercyjnych.

Przykładowy pokój hotelowy.

To wszystko plan, który ma zrealizować wyłoniony w ogłoszonym kilka dni temu przetargu. Wybrana firma zajmie się zarówno zaprojektowaniem całej strefy komercyjnej, a następnie jej wykończeniem, dostawą i montażem urządzeń, a na końcu wyposażeniem. Od momentu podpisania umowy do zakończenia odbiorów wszystko ma potrwać 8 miesięcy. Sam projekt ma powstawać maksymalnie 3 miesiące, a prace powinny zostać zrealizowane do 7 miesięcy. Otwarcie ofert w przetargu w formule „zaprojektuj i wybuduj” zaplanowano 25 października. Co oznacza, że jeśli uda się wyłonić wykonawcę, strefy komercyjne stadionu powinny być gotowe w połowie przyszłego roku.

Łukasz Kądziołka

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułВеликобритания ввела санкции против России за использование химического оружия
Następny artykułGlebę po powodzi mogły zanieczyścić osady denne