Truskawki importowane są, na początku polskiego sezonu, znacznie tańsze. Koszty produkcji, w tym ogrzewania, sprawiają, że polskie owoce są droższe. Polscy producenci zwracają uwagę, że klientowi powinno się dawać wybór i w tym kontekście właściwe byłoby, aby na stoiskach z truskawkami pojawiała się jasna informacja o tym, jaki produkt jest sprzedawany – najlepiej dwa jego rodzaje obok siebie. Krajowa, świeża, zebrana wczoraj lub dziś rano – np. 30 zł za kilogram, a hiszpańska, zerwana jako niedojrzała, co najmniej 3 dni wcześniej, po przejechaniu całej Europy – 10 zł/kg. Różnica w cenie wiosennych owoców sprawia, że nieuczciwi sprzedawcy przesypują zagraniczne owoce do opakowań, które sugerują ich krajowe pochodzenie. Problemem są zagraniczne owoce w polskim opakowaniu po 20-25 zł za kg. Przed tym należy się bronić.
Jak rozpoznać polską truskawkę?
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS