A A+ A++

Truskawki importowane są, na początku polskiego sezonu, znacznie tańsze. Koszty produkcji, w tym ogrzewania, sprawiają, że polskie owoce są droższe. Polscy producenci zwracają uwagę, że klientowi powinno się dawać wybór i w tym kontekście właściwe byłoby, aby na stoiskach z truskawkami pojawiała się jasna informacja o tym, jaki produkt jest sprzedawany – najlepiej dwa jego rodzaje obok siebie. Krajowa, świeża, zebrana wczoraj lub dziś rano – np. 30 zł za kilogram, a hiszpańska, zerwana jako niedojrzała, co najmniej 3 dni wcześniej, po przejechaniu całej Europy – 10 zł/kg. Różnica w cenie wiosennych owoców sprawia, że nieuczciwi sprzedawcy przesypują zagraniczne owoce do opakowań, które sugerują ich krajowe pochodzenie. Problemem są zagraniczne owoce w polskim opakowaniu po 20-25 zł za kg. Przed tym należy się bronić.

Jak rozpoznać polską truskawkę?

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTo się nazywa otwartość! Barbara Kurdej-Szatan przyznała, jak ważny jest dla nich seks
Następny artykułNowe przepisy w UE. Wkrótce koniec charytatywnego zbierania nakrętek