Do 19 sierpnia przyjmowane są zgłoszenia wystawców produktów regionalnych oraz chętnych do udziału w konkursie kulinarnym podczas Dożynek Powiatu Polkowickiego, które odbędą się 4 września w Grodowcu, gmina Grębocice.
– Tegoroczne dożynki powiatowe to oprócz tradycyjnych obrzędów, raj dla miłośników tradycyjnych smaków – mówi Kamil Ciupak, starosta polkowicki. – Nasza lokalna kuchnia i tworzone w niej specjały to efekt przenikania wielu kultur związanych z migracjami ludności na tych ziemiach, dlatego czas, aby mieszkańcy poznali lokalne smaki i rozkochali się w nich. Uroczystość będzie wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy umożliwiamy wytwórcom z naszego regionu prezentację produktów nie tylko poprzez samą ekspozycję, ale także poprzez organizację Konkursu Kulinarnego na „Produkt Regionalny” prezentowany podczas dożynek – dodaje.
Oczywiście, przygotowane specjały wystawione też będą do degustacji, a także zakupu.
– Zapraszamy w szczególności wystawców produktów i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, napojów regionalnych, a także innych produktów związanych z regionem – dopowiada Magdalena Mikołajewska, naczelnik wydziału promocji w starostwie. – Mile widziane będą takie produkty, jak: sery, pieczywo, przetwory z owoców i warzyw, nalewki ziołowe, miody i produkty miodopochodne, wędliny – wymienia.
Zgłoszenia przyjmowane są do 19 sierpnia. Każdy wystawca ma zapewnione miejsce do prezentacji produktów oraz tablicę informacyjną. Udział jest bezpłatny – decyduje kolejność zgłoszeń. Należy pobrać szczegółowy regulamin, a także kartę zgłoszeniową – w przypadku chęci wzięcia udziału w konkursie kulinarnym.
Więcej szczegółów można uzyskać w wydziale promocji w starostwie pod nr tel. 76 746 15 17 lub 76 729 92 48, pok. 111.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS