A A+ A++

Składniki:

1,20 kg maki pszennej

12 dkg drożdży

½ szklanki cukru

½ kostki margaryny

1 cukier waniliowy

olejek rumowy lub 2 łyżki rumu

½ kg ugotowanych ziemniaków

3 jajka

1 szklanka ciepłego mleka

Z powyższej ilości składników wychodzi około 50-60 pączków.

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z cukrem, dodać mleko. Ugotowane, odcedzone, ciepłe ziemniaki rozgnieść tłuczkiem razem z margaryną. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm – 2 cm, nałożyć dowolne, ulubione nadzienie (marmolada, czekolada, konfitura z róży, budyń itp.) i przykryć drugą częścią ciasta, a następnie wykrawać pączki literatką. Można również wykroić dwa krążki, nałożyć nadzienie i skleić brzegi jak pierogi. Nie czekamy na wyrośnięcie tylko od razu smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułABW skontroluje Sikorskiego? Grunt pod europosłem pali się coraz bardziej
Następny artykułMediaTek Helio G36 – nowy układ SoC stworzony z myślą o tanich smartfonach. Specyfikacja niestety rozczarowuje