Składniki:
1,20 kg maki pszennej
12 dkg drożdży
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
1 cukier waniliowy
olejek rumowy lub 2 łyżki rumu
½ kg ugotowanych ziemniaków
3 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
Z powyższej ilości składników wychodzi około 50-60 pączków.
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać mleko. Ugotowane, odcedzone, ciepłe ziemniaki rozgnieść tłuczkiem razem z margaryną. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm – 2 cm, nałożyć dowolne, ulubione nadzienie (marmolada, czekolada, konfitura z róży, budyń itp.) i przykryć drugą częścią ciasta, a następnie wykrawać pączki literatką. Można również wykroić dwa krążki, nałożyć nadzienie i skleić brzegi jak pierogi. Nie czekamy na wyrośnięcie tylko od razu smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS