A A+ A++

MONIKA PALUSZEWSKA
szef kuchni restauracji Stylowa

Święta Bożego Narodzenia i poprzedzająca je Wigilia to jedne z najważniejszych dni w roku. Choć sama Wigilia nie jest świętem, obchodzi się ją wyjątkowo uroczyście. Tradycja nakazuje, by podczas wieczerzy wigilijnej na stole znalazło się 12 potraw (nawiązanie do liczby apostołów). Zgodnie ze zwyczajem dania powinny być postne, przygotowane ze składników pochodzących z czterech źródeł: lasu, pola, sadu i wody. Dlatego często na stołach gości karp czy kutia. My proponujemy kilka przepisów na urozmaicenie wigilijnego menu. Oprócz doskonałej receptury na dobrze znanego karpia, którego podamy w towarzystwie ziemniaków i czerwonej kapusty, szefowa kuchni restauracji Stylowa proponuje przygotowanie efektownie prezentujących się tartinek z pastą z makreli, a na deser – wigilijny piernik.

not. MS

SKŁADNIKI (porcja dla czterech osób):

  • 800 g filetu z karpia,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1/2 czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 jabłka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • ocet jabłkowy,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej,
  • oliwa,
  • olej lniany,
  • cytryna,
  • 3-4 łyżki mąki.

Przygotowanie:
Filety z karpia oczyszczamy z łusek, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz starte na tarce jarzynowej jabłka i ogórki. Całość skrapiamy octem jabłkowym. Przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Danie podajemy z cząstką cytryny, delikatnie skrapiamy je olejem lnianym.

SKŁADNIKI (porcja dla czterech-pięciu osób):

  • 10 wytrawnych korpusów z kruchego ciasta,

Pasta:

  • 100 g mięsa z makreli wędzonej, bez skóry i bez ości,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała cebula,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 2-3 łyżki majonezu.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera na gładką masę. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i masą wypełniamy korpusy. Dekorujemy natką, kolorową papryką i czerwonym pieprzem.

SKŁADNIKI (porcja na tortownicę 30 cm):

  • 200 g cukru,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżka sody,
  • 1/4 łyżki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy masło i mleko. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miód i cynamon. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciepłej masy wbijamy jajka i mieszamy przy pomocy rózgi. Suche składniki: cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce i za pomocą miksera łączymy z ciepłą masą. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 30 minut, do uzyskania efektu tzw. suchego patyczka. Do piernika możemy dodać bakalie czy orzechy. Do dekoracji szefowa kuchni proponuje lukier zrobiony z soku wyciśniętego z jednej pomarańczy i cukru pudru.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMobilne biuro PGE Obrót dla klientów ze Staszowa
Następny artykułPo alkoholu i po zakazie spowodował wypadek