A A+ A++

Gęsta, aromatyczna zupa serowa ze smażonym boczkiem.

Składniki

  • 100 g sera gruyère
  • 100 g sera ementaler
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek Kirschwasser
  • 2 kromki czerstwego chleba wiejskiego
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki do podania

  • boczek smażony
  • pęczek szczypiorku

Przepis pochodzi z 323. odcinka programu “Ewa gotuje”.

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na łyżce mocno rozgrzanego masła. Dodać resztę masła i dorzucić pieczywo pokrojone w kostkę. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę.

Wlać kieliszek destylatu z wiśni, odparować. Zalać ciepłym wywarem jarzynowym i zagotować. Dodać ser starty na tarce jarzynowej. Wymieszać. Gdy się rozpuści, zmiksować i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać z boczkiem i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŁódź. Remontują mieszkanie pani Pelagii z Łodzi. Pożar doszczętnie strawił mieszkanie [zdjęcia]
Następny artykułZwiązki apelują o uwzględnienie energii jądrowej w europejskiej taksonomii