Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, pieczone… pełne cennych właściwości. Ze szparagów można wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Spieszcie się, bo sezon trwa tylko kilka tygodni.
- Uprawa szparagów
- Szparagi to warzywa miłości
- Jak gotować szparagi?
- Grillowane szparagi
Historia szparagów sięga starożytności. Pęczek szparagów został uwieczniony na jednym ze staroegipskich malowideł z roku 2700 p.n.e. Cesarz Oktawian August mawiał: Zrób to zanim ugotują się szparagi, co oznaczało, aby zrobić coś jak najszybciej. W Europie szparag pojawił się w XVI w.
Szparagi to roślina wieloletnia pochodząca ze wschodniej części Basenu Morza Śródziemnego i z Azji Mniejszej. Szparag lekarski jest jedynym jadalnym przedstawicielem rodzaju szparag (Asparagus) i jako roślina uprawna rozpowszechniony został na całym świecie, także w Polsce (Wielkopolska). Największymi dystrybutorami szparagów są: Peru, Włochy, Holandia, Japonia, Tajwan i Stany Zjednoczone.
Uprawa szparagów
Uprawa szparagów jest dosyć kłopotliwa, co wpływa na wysoką cenę tych warzyw. Szparagi są bardzo wrażliwe na temperaturę i warunki glebowe. Na pierwsze zbiory trzeba czekać do trzeciego roku uprawy. Szparagi zbierane są ręcznie dwa razy dziennie: wcześnie rano i pod wieczór. Ścięte szparagi są nietrwałe, dlatego należy je spożyć w ciągu 1-2 dni od zbioru.
Te lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g to tylko 18 kcal!) warzywa dostarczają tłuszczy roślinnych, białka, węglowodanów, błonnika i cukrów. Szparagi bogate są w witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerały – cynk, fosfor, fluor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Wśród substancji bioaktywnych ważną rolę odgrywają saponiny sterydowe (w tym znaczna ilość protodioscyny), kwasy hydroksycynamonowe, flawonoidy, fitosterole o właściwościach przeciwutleniających.
Szparagi to warzywa miłości
Współczesne badania potwierdziły, że szparagi mają działanie moczopędne, przyspieszające perystaltykę jelit oraz hipotensyjne (tj. obniżające nadciśnienie tętnicze – dzięki poprawie stosunku jonów potasu do sodu). Starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek przeciwko schorzeniom wątroby, a Chińczycy stosowali i nadal stosują preparaty ze szparagów w leczeniu kaszlu.
Szparagi uważane są za naturalne afrodyzjaki. Tak o szparagach pisał żyjący w XVI wieku szejk Omar Ibn Muhammed Al Nefzawi: „smażone z żółtkami w tłustym mleku wielbłądzim i miodzie powodują, iż mężczyzna jest w pogotowiu dzień i noc”. Nie bez znaczenia ma jego falliczny kształt. Poza szparag to warzywo, które dzięki licznym witaminom i składnikom biologicznie czynnym wzmacnia nasze siły witalne, co nie jest bez znaczenia w życiu seksualnym.
Flawonoidy odpowiedzialne za antyoksydacyjne właściwości szparagów, wykazują przeciwnowotworowe i antybiotyczne działanie na organizm człowieka, dzięki czemu przypisuje się im właściwości zapobiegania chorobom układu krążenia. Szparagi są dobrym źródłem protodioscyny. Związek ten wykazuje cytotoksyczne działanie w stosunku do komórek ludzkiego raka, wzmacnia także układ odpornościowy.
Kwasy hydroksycynamonowe, w tym zwłaszcza kwas ferulowy, również wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Kwas ferulowy może być korzystny w zapobieganiu zaburzeń związanych ze stresem oksydacyjnym, w tym choroby Alzheimera, cukrzycy, nowotworom, nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy. Z kolei roślinne sterole mają zdolność obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Naukowcy zauważyli, że szparagi to doskonały środek na walkę ze skutkami upojenia alkoholowego. Jak wykazały badania, związki zawarte w szparagach stymulują wydzielanie enzymów, które przyspieszają rozkład alkoholu w organizmie.
Szparagi są świetnym dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki. Ze względu na delikatny smak doskonale pasują do zup, sałatek, tart, zapiekanek czy duszonych warzyw. Czy trudno je przyrządzić? Z czym smakują najlepiej?
Jak gotować szparagi?
Kupiliśmy szparagi? To świetnie! Niech od razu wskakują do garnka. W lodówce mogą leżeć nie dłużej niż 3 dni. Niektórzy nie obierają szparagów przed gotowaniem, tylko dokładnie myją. Po umyciu wkładamy je do osolonej wody. Najlepiej do bardzo wąskiego, ale wysokiego garnka. Można je też lekko związać i wstawić w pozycji pionowej do garnka z wodą. Dobrze jeśli łebki lekko wystają nad powierzchnią wody.
Grillowane szparagi
Smakują naprawdę wyśmienicie. Są chrupkie, a jednocześnie soczyste. Polubimy je za ich świeży smak przełamany nutą słodyczy. Zyska on na wyrazistości, gdy dodamy do szparagów posiekaną cebulę szalotkę lub cebulę czerwoną i skropimy sosem z oliwy i octu balsamicznego. Znakomite połączenie stworzą również Grillowane szparagi z serem cheddar.
Grillowane szparagi z cheddarem
Składniki (4 osoby):
Przygotowanie:
Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz. Pieczarki pokrój na plasterki i dodaj do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę, wodę oraz pieprz i sól. Szparagi piecz na grillu lub ruszcie, gdy pojawią się na nich ciemne paski. Blachę wyściel pergaminem, na niego połóż szparagi i posyp startym cheddarem. Zapiekaj, do czasu kiedy ser się rozpuści. Podawaj z sałatką z pieczarek.
Szparagi znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek obok pomidorów, anchois i jajek na twardo. Warto także wypróbować Sałatkę z młodych ziemniaków w połączeniu z bukietem sałat i szparagami.
Sałatka z młodych ziemniaków z bukietem sałat i szparagami
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Następnie skrop je olejem i posyp przyprawą do kurczaka, całość wymieszaj. Przełóż na pergamin i upiecz w piekarniku lub obsmaż na patelni. Kalarepę obierz i pokrój w słupki. Szparagi obierz, pokrój na trzy części. Warzywa ugotuj w wodzie z odrobiną soli himalajskiej i cukru. Pamiętaj by je zahartować po ugotowaniu zimną wodą lub lodem. Sałaty wypłucz i osusz. Sos sałatkowy połącz z szczyptę młotkowanego pieprzu i mieszając sukcesywnie dolewaj olej i oliwę z oliwek. Na dużym talerzu przygotuj kompozycję z bukietu sałat, szparag, kalarepy i pieczonych ziemniaków. Całość polej przygotowanym sosem.
Risotto ze szparagami i kozim serem
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie:
W szerokim rondlu o grubym dnie zeszklij szalotki na połowie masła lub margaryny. Dodaj ryż i cały czas mieszając, chwilę przesmażaj, aż ryż się zrobi szklisty. Dolej wino i odparuj. To zajmie około 5 minut. Następnie porcjami zacznij dolewać bulion. Cały czas mieszaj risotto i dolewaj kolejną porcję bulionu dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią. Powinno to zająć ok. 15-20 minut. Gdy ryż jest prawie gotowy, ok. 3 minuty przed końcem dodaj szparagi, dopraw do smaku solą kamienna i pieprzem czerwonym. Na koniec dodaj parmezan, ser kozi oraz pozostałe masło lub margarynę i posiekany czosnek. Bardzo dobrze wymieszaj i od razu podawaj.
Zupa ze świeżych szparagów z krajanką
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, pieprz biały do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.
Smacznego!
Sposobów na przyrządzenie i podanie szparagów jest znacznie więcej – sprawdzają się jako dodatek do makaronów, składnik tart i zapiekanek, warzywo na pyszną zupę, dodatek do ryb. Wystarczy podjąć to kulinarne wyzwanie!
Bibliografia
- Kierownik Centrum: prof. dr hab. inż. Ewa Cieślik; “Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.); ”; Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie;
- “Inspiracje i porady, jak wykorzystać w kuchni szparagi pochodzą ze strony www.przepisy.pl”; ;
- Daisy Coyle, APD ; “7 Reasons Why You Should Eat More Asparagus”; data dostępu: 2019-05-18
- “10 Reasons Why You Should Eat More Asparagus”; data dostępu: 2019-05-18
- Ali Esmail Al-Snafi; “The pharmacological importance of Asparagus officinalis – A review”; Journal of Pharmaceutical Biology, 5(2), 2015, 93-98.;
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS