W lipcu 2021 r. Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Orła Białego w Międzyborzu zakończył realizację trzech mobilności z dwóch projektów w ramach programu Erasmus+, których łączna kwota dofinansowania wynosiła 116 938 Euro. Oba projekty realizowane były na Sycylii.
Pierwszy projekt – „Uczniowie z ZSP w Międzyborzu – otwarci na świat” w założeniu miał trwać dwa lata, lecz wskutek pandemii został przesunięty na rok 2021. W mobilnościach brały udział dwie grupy po dwudziestu uczniów z technikum (łącznie 24 uczniów) i szkoły branżowej (łącznie 16 uczniów).
Organizacją przyjmującą była firma “A Rocca: Associazione Artistica Culturale, której siedziba znajduje się w Barcellona Pozzo di Gotto. Właśnie w tej miejscowości uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktyki zawodowe w restauracjach takich jak „Master Chef”, „Enotria”, „DOP”, „Sofia Bakery Cafe’”, “Saint´ Honore´ sas”, hotel „George” i innych.
Uczniowie klas branżowych odbywali praktyki w odpowiednich zakładach pracy, zgodnie ze swoim zawodem (fryzjer, tapicer, sprzedawca, elektryk, elektronik, stolarz i monter sieci instalacji sanitarnej). Praktyki zawodowe trwały trzy tygodnie a uczniowie byli oceniani przez swych bezpośrednich przełożonych w zakładach pracy, w których realizowali program. Poza praktykami zawodowymi organizator zadbał by młodzież miała szansę poznać piękno Sycylii, organizując wycieczki m.in. na Etnę, do Taorminy, Palermo i innych.
Drugi projekt – „Kadra z ZSP w Międzyborzu – otwarci na świat” obejmował dziesięcioosobową kadrę szkolną, która uczestniczyła w dwóch różnych szkoleniach. Pięć osób szkoliło się na kursie w zakresie bezpieczeństwa i kreatywności w Internecie („Internet Safety and Creativity: The Future is Here”).
Uczestnicy wzmocnili swe kompetencje cyfrowe, komunikacyjne i zawodowe Druga grupa kadry doskonaliła się w zakresie radzenia sobie uczniów z trudnościami w uczeniu się oraz zarządzania klasą („Dealing with Your Students: learning disabilities and classroom management”).
Poza merytorycznym doskonaleniem zawodowym, poznaniem włoskiego systemu edukacji i nabycia pewności siebie w kontaktach międzynarodowych, kadra również miała okazję poznać walory turystyczne i przyrodnicze Sycylii, znaczenie turystyki dla Sycylii oraz włoską kuchnię.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS