A A+ A++

W lipcu 2021 r. Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Orła Białego w Międzyborzu zakończył realizację trzech mobilności z dwóch projektów w ramach programu Erasmus+, których łączna kwota dofinansowania wynosiła 116 938 Euro. Oba projekty realizowane były na Sycylii.

Pierwszy projekt – „Uczniowie z ZSP w Międzyborzu – otwarci na świat”  w założeniu miał trwać dwa lata, lecz wskutek pandemii został przesunięty na rok 2021. W mobilnościach brały udział dwie grupy po dwudziestu uczniów z technikum (łącznie 24 uczniów) i szkoły branżowej (łącznie 16 uczniów).

Organizacją przyjmującą była firma “A Rocca: Associazione Artistica Culturale, której siedziba znajduje się w Barcellona Pozzo di Gotto. Właśnie w tej miejscowości uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktyki zawodowe w restauracjach takich jak „Master Chef”, „Enotria”, „DOP”, „Sofia Bakery Cafe’”, “Saint´ Honore´ sas”, hotel „George” i innych.

Uczniowie klas branżowych odbywali praktyki w odpowiednich zakładach pracy, zgodnie ze swoim zawodem (fryzjer, tapicer, sprzedawca, elektryk, elektronik, stolarz i monter sieci instalacji sanitarnej). Praktyki zawodowe trwały trzy tygodnie a uczniowie byli oceniani przez swych bezpośrednich przełożonych w zakładach pracy, w których realizowali program. Poza praktykami zawodowymi organizator zadbał by młodzież miała szansę poznać piękno Sycylii, organizując wycieczki m.in. na Etnę, do Taorminy, Palermo i innych.

Drugi projekt – „Kadra z ZSP w Międzyborzu – otwarci na świat” obejmował dziesięcioosobową kadrę szkolną, która uczestniczyła w dwóch różnych szkoleniach. Pięć osób szkoliło się na kursie w zakresie bezpieczeństwa i kreatywności w Internecie („Internet Safety and Creativity: The Future is Here”).

Uczestnicy wzmocnili swe kompetencje cyfrowe, komunikacyjne i zawodowe Druga grupa kadry doskonaliła się w zakresie radzenia sobie uczniów z trudnościami w uczeniu się oraz zarządzania klasą („Dealing with Your Students: learning disabilities and classroom management”).

Poza merytorycznym doskonaleniem zawodowym, poznaniem włoskiego systemu edukacji i nabycia pewności siebie w kontaktach międzynarodowych, kadra również miała okazję poznać walory turystyczne i przyrodnicze Sycylii, znaczenie turystyki dla Sycylii oraz włoską kuchnię.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGwiazda „Na Wspólnej” winiła się za chorobę córki. „Zadawałam sobie pytania, co mogłam zrobić”
Następny artykułEtiopia: rebelianci z Tigraju zajęli miasto znajdujące się na liście UNESCO