A A+ A++
fot. Syda Productions / Shutterstock

Decyzja nie zapadła, ale rzeczywiście rozwiązania dot. dopłat do posiłków są dyskutowane – mówił w piątek prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys, pytany o możliwość wprowadzenia bonu gastronomicznego. Według niego najszybszym wsparciem m.in. dla gastronomii byłyby w tej chwili obniżki czynszów.

“Trwają w tej chwili konsultacje z branżami w związku (…) z kolejnym lockdownem. Wczoraj mieliśmy wspólnie z Ministerstwem Rozwoju spotkanie z branżą gastronomiczną” – wskazał szef PFR na antenie TOK FM, pytany o bon gastronomiczny. Dodał, że “temat bonu się pojawił”.

Jak tłumaczył, w związku z niebezpieczną sytuacją wynikającą z pandemii, restrykcjami, rząd myśli o tym, jak wesprzeć branże. “Jednym z takich pomysłów jest potencjalnie zwiększenie możliwości dopłat dla pracowników przy zamawianiu posiłków” – mówił.

Zastrzegł, że “żadna decyzja nie zapadła, ale rzeczywiście takie rozwiązania są dyskutowane”. “W ten sposób pracownicy mogliby np. w pracy na wynos kupować posiłki w restauracjach, miałoby to stworzyć popyt dla gastronomii” – powiedział. “Nie wiem, czy bon gastronomiczny nie jest takim faktem trochę medialnym” – dodał.

Borys zaznaczył, że te propozycje, które dotąd padały, dotyczą zwolnień z PIT i ZUS w sytuacji, gdy pracodawca zdecyduje się na zamawianie posiłków czy ich refundację. “Mówimy tu raczej o pracownikach, być może jest jakiś inny pomysł dofinansowania, o którym mi nie wiadomo” – stwierdził.

Przyznał, że zwolnienie tej części wynagrodzenia z PIT i ZUS “byłoby silną motywacją do tego, żeby upowszechnić posiłki w miejscu pracy, które można by w sposób zdalny zamawiać i byłoby to też formą wsparcia dla gastronomii”. Dodał, że była to propozycja samych organizacji pracodawców.

Borys powiedział, że zwolnienia z ZUS i PIT to jest koszt “potencjalnie 600 mln zł z perspektywy budżetu państwa”. “To są realne środki, które rzeczywiście wsparłyby pracodawców, aby takie rozwiązanie wdrożyć” – ocenił.

Szef PFR zwrócił też uwagę na “inny temat, który wydaje się priorytetowy” – rozwiązania czynszowe, które dotyczą zarówno branży gastronomicznej, fitness, jak i handlu. “W mojej ocenie podmioty, które wynajmują powierzchnię zachowują się w sposób niezgodny z prawem” – powiedział. Przypomniał, że ustawa COVID-owa wprowadziła w zeszłym roku takie rozwiązanie, że jeżeli najemca zgodzi się przedłużyć umowę o 6 miesięcy, to przysługuje mu w okresie lockdownu zwolnienie z czynszu. “Natomiast firmy wynajmujące, galerie handlowe, chcą przedłużenia teraz czynszu za każdy lockdown” – wskazał.

Dodał, że obowiązuje też kodeks cywilny, który mówi, że jeśli przedsiębiorca nie uzyskuje przychodów, to czynsz jest nienależny. “Firmy, które wynajmują te powierzchnie nie stosują się do tych regulacji” – stwierdził. Zdaniem Borysa obniżki czynszów stanowiłyby w tej chwili najszybsze i najmocniejsze wsparcie dla tych branż, “a dzisiejsze praktyki są nieuczciwe”. “To zgłaszają zarówno branża handlowa, jak i gastronomiczna i fitness” – wskazał.

Pytany o obniżkę podatku VAT dla gastronomii przyznał, że przedstawiciele branży gastronomii podnoszą tę kwestię. “Z perspektywy popytu obniżka VAT-u, kiedy firmy są zamknięte niewiele daje, albo nic nie daje” – ocenił. Według niego w krótkim okresie – zwłaszcza w okresie restrykcji – priorytetem powinny być regulacje czynszowe.

autor: Magdalena Jarco

Źródło:PAP
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMiejsce Piastowe. Kierujący toyotą miał blisko 3 promile. Zatrzymał go inny kierowca
Następny artykułPijany kierowca spowodował wypadek i uciekł z miejsca [ZDJĘCIA]