A A+ A++

Liczba wyświetleń: 725

Badacze „zaszczepiają” bakteriami korzenie truskawek, aby pomóc roślinom przetrwać suszę. Te same mikroorganizmy badają pod kątem ich wykorzystania jako biostymulatorów dla roślin.

Badania prowadzą naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie pod kierownictwem prof. Grzegorza Mikiciuka z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT. Owocem ich pracy są publikacje naukowe w renomowanych czasopismach, a wkrótce – doktorat jednej z doktorantek.

W swoich badaniach naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego, na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które również będą przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. O badaniach poinformowała w przesłanym PAP komunikacie rzeczniczka ZUT Emilia Kujawa.

Badacze ZUT-u współpracują w tym temacie z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego. Koncepcja badań i same doświadczenia narodziły się i są prowadzone na ZUT.

„Obecnie skupiamy się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizujemy również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin. Moim zdaniem badania i poszukiwanie nowych rozwiązań zmniejszających wpływ stresu suszy na rośliny uprawne nabierają szczególnego znaczenia w dobie zachodzących niekorzystnych zmian klimatycznych” – mówi, cytowany w komunikacie ZUT, prof. Mikiciuk.

„Susza to poważny problem dla upraw na całym świecie. Problem ten dodatkowo pogarsza się przez globalne ocieplenie” – piszą naukowcy w publikacji w „Agriculture”. Naukowcy zbadali więc m.in. rolę bakterii żyjących wokół korzeni roślin (Bacillus, Pantoea i Pseudomonas) w poprawianiu odporności truskawek na suszę i wchłanianiu składników odżywczych.

„W doświadczeniu korzenie truskawek inokulowano różnymi szczepami tych bakterii i sprawdzano ich wpływ na rośliny w dwóch typach gleby: z optymalną wilgotnością i z niedoborem wody. Okazało się, że zawartość składników odżywczych w truskawkach mocno się zmieniała w zależności od rodzaju bakterii i wilgotności gleby” – czytamy w publikacji.

I tak np. w tym badaniu zawartość fosforu i potasu w liściach różniła się, a najwyższe wartości obserwowano u roślin szczepionych konkretnymi bakteriami, zarówno przy dobrej, jak i przy słabej wilgotności. Podobnie zmieniała się zawartość wapnia i magnezu w liściach – w zależności od rodzaju bakterii i wilgotności.

Oznacza to, że takie bakterie mogą być w przyszłości wykorzystywane do poprawy odporności roślin uprawnych na suszę.

Autorstwo: PAP
Zdjęcie: caropat (CC0)
Źródło: NaukawPolsce.pl

TAGI: Bakterie, Truskawki

Poznaj plan rządu!

OD ADMINISTRATORA PORTALU

Hej! Cieszę się, że odwiedziłeś naszą stronę! Naprawdę! Jeśli zależy Ci na dalszym rozpowszechnianiu niezależnych informacji, ujawnianiu tego co przemilczane, niewygodne lub ukrywane, możesz dołożyć swoją cegiełkę i wesprzeć “Wolne Media” finansowo. Darowizna jest też pewną formą „pozytywnej energii” – podziękowaniem za wiedzę, którą tutaj zdobywasz. Media obywatelskie, jak nasz portal, nie mają dochodów z prenumerat ani nie są sponsorowane przez bogate korporacje by realizowały ich ukryte cele. Musimy radzić sobie sami. Jak możesz pomóc? Dowiesz się TUTAJ. Z góry dziękuję za wsparcie i nieobojętność!

Poglądy wyrażane przez autorów i komentujących użytkowników są ich prywatnymi poglądami i nie muszą odzwierciedlać poglądów administracji “Wolnych Mediów”. Jeżeli materiał narusza Twoje prawa autorskie, przeczytaj informacje dostępne tutaj, a następnie (jeśli wciąż tak uważasz) skontaktuj się z nami! Jeśli artykuł lub komentarz łamie prawo lub regulamin, powiadom nas o tym formularzem kontaktowym.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJutro w południe zawyją syreny radiowozów
Następny artykułIle naprawdę stracił Piast, czy rada nadzorcza zataiła dane? Co w klubie robi komendant