Szaszłyki zwykle kojarzą nam się z grillem, rozpalanym w ogrodzie w ciepły, letni wieczór. Równie smaczne jednak, a może nawet lepsze szaszłyki można zrobić we własnym domu, a dokładniej w piekarniku. Tak upieczone są niezwykle smaczne, soczyste i aby je przygotować, nie potrzebujesz pięknej pogody. Co zrobić, żeby szaszłyki z piekarnika nie wyszły suche? Z czym je podać? Sprawdź nasze przepisy!
Jak zrobić domowe szaszłyki z piekarnika?
Szaszłyki to danie, które każdy z pewnością dobrze zna. Wywodzi się prawdopodobnie z Azji, gdzie jest tradycyjnie spożywane. Danie to cieszy się popularnością w Izraelu, jest to jeden z przysmaków tamtejszej kuchni.
Składniki szaszłyków charakteryzują się dużą dowolnością, można je tworzyć swobodnie, przekładając mięso z owocami lub warzywami, w ustalonej przez siebie kolejności. Zwykle robimy szaszłyki na grillu, ale dzisiaj prezentujemy inną możliwość – szaszłyki z piekarnika. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz nasze propozycje. Którą z nich wybierzesz na dzisiejszy obiad?
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem – przepis
Potrzebne składniki:
- 2 filety z kurczaka;
- 0,5 papryki czerwonej;
- 0,5 papryki żółtej
- 0,5 papryki zielonej;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 5 łyżek oliwy;
- 0,5 łyżeczki oregano;
- 0,5 łyżeczki tymianku;
- 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej;
- 1/4 łyżeczki chilli;
- sól;
- pieprz.
Sposób wykonania:
1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę o boku 1 cm, przyprawiamy sola i pieprzem.
2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawę, wszystko razem mieszamy.
3. Kurczaka umieszczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę.
4. Po tym czasie mięso nabijamy na patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli i papryki.
5. Szaszłyki układamy na blaszce, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. W połowie pieczenia przekładamy szaszłyki na drugą stronę – warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche. Gotowe.
Szaszłyki warzywne z piekarniska – przepis
Potrzebne składniki:
- 1 cukinia;
- 1 papryka;
- 1 kiść pomidorków koktajlowych;
- 1 bakłażan;
- 4 -5 pieczarek;
- 3 szalotki;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżeczka czosnku;
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej;
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
- sol;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy oliwę, sos sojowy i przyprawy. W ten sposób przygotowujemy marynatę.
2. Myjemy bakłażana, kroimy w plastry i z obu stron przyprawiamy solą. Po 10 minutach płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
3. Resztę warzyw dokładnie myjemy, następnie kroimy: paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, a szarlotki w ćwiartki. Pomidory i pieczarki zostawiamy w całości.
4. Wszystkie warzywa mieszamy z marynatą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie nabijamy je naprzemiennie na patyki do szaszłyków.
5. Układamy gotowe szaszłyki na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. W połowie pieczenia przekładamy je na drugą stronę. Pieczemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotowe.
(123RF)
Szaszłyki z piekarnika – o czym warto wiedzieć?
Szaszłyki z dowolnymi składnikami możemy piec w rękawie do pieczenia. Zamarynowane warzywa i mięso dobrze jest umieścić w nim i kilka godzin przed pieczeniem wstawić do lodówki. Dzięki temu szaszłyki pozostaną soczyste i miękkie.
Innym sposobem na soczyste szaszłyki jest pieczenie ich zawiniętych w folię spożywczą. Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS