Badacze zwracali uwagę, że w przeciwieństwie do innych źródeł białka zwierzęcego, owady nie są źródłem metanu (gazu cieplarnianego). Tymczasem spożycie mięsa, a precyzyjniej ujmując hodowla zwierząt na mięso, odpowiada za sporą część emisji gazów cieplarnianych.
– Ponieważ przemysł owadów dopiero się rozwija, a owady są tutaj nowym produktem spożywczym, SFA opracowała ramy regulacyjne dotyczące owadów, które ustanawiają wytyczne dotyczące zatwierdzania owadów jako żywności – poinformowała SFA
Gdzie na świecie jada się owady
Owady takie jak świerszcze, mrówki czy pająki-ptaszniki są powszechnie spożywane w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Również chińska kuchnia (większość mieszkańców Singapuru jest pochodzenia chińskiego) uznaje owady za część diety, ale to już zależne jest od regionu.
Owady są także popularne po drugiej stronie Pacyfiku – tacos z konikiem polnym to przysmak w niektórych regionach Meksyku.
Zatwierdzenie wielu owadów do spożycia w obrębie Unii Europejskiej wzbudziło w Europie sporo kontrowersji, a nawet protestów skrajnej prawicy. Jednak sprzeda … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS