Aby otrzymać syrop, potrzeba sporo czasu. Proces produkcyjny polega na gotowaniu strąków szarańczynu, jak inaczej nazywa się drzewo karobowe, w dużym garnku z wodą przez około cztery godziny. Miąższ jest następnie odcedzany, aby powstały ciemnobrązowy syrop trafia do butelek. Słodki jak miód może być traktowany jak deser, ale jak mówią Cypryjczycy, to niesprawiedliwy osąd. W rzeczywistości jest to niezwykle pożywny i zdrowy produkt, którego można używać zamiast miodu i innych słodzików. Syrop jest idealny do polewania jogurtu, o czym przekonałem się w wytwórni, bo gospodarze poczęstowali mnie miseczką gęstego jogurtu polanego obficie syropem. Doskonale smakuje także z cypryjskim, przypominającym ricottę świeżym serem anari. Może być także stosowany w wypiekach, w sosach do sałatek, sprawdza się także jako marynata do mięsa.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS