A A+ A++

Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie? 

Skorzystaj z naszych propozycji i gotowych przepisów na to, jak połączyć sylwestrową radość z eksplozją smaków z różnych krajów. I to w niecałe 30 minut! Dzięki proponowanym przekąskom – na bazie ciasta francuskiego, makaronu, wrapów – spektakularnie urozmaicisz przyjęcie a jednocześnie pozostanie ci wystarczająco dużo czasu na świętowanie z bliskimi. Dodatki takie jak jackfruit, grzyby shiitake czy krewetki będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również dowiodą, że kuchnie świata mogą być zaskakująco dostępne, a przekąski łatwe w przygotowaniu – nawet podczas gorączki sylwestrowej nocy!

 

Nuggetsy w panko 

Ilość porcji: 2

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

100 g Panierki panko House of Asia

4 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food

250 g piersi z kurczaka pokrojonego na większe kawałki

500 ml oleju do smażenia

 

Do podania:

3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai

3 łyżki Sosu śliwkowego Ros Thai Thai

 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso wymieszaj z marynatą gouchujang bulgogi i odstaw na minimum 15 minut.
  2. Następnie kurczaka obtocz w panko, usmaż na głębokim oleju na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Gotowe nuggetsy podawaj z sosem satay lub śliwkowym.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake

Ilość porcji: 4

Czas: 25 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

30 g suszonych Grzybów Shiitake House of Asia

3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane

1 łyżka Sezamu Czarnego House of Asia

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej

1 cebula drobno pokrojona

2 jajka

3-4 łyżki oleju

Pieprz czarny do smaku

 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby shiitake przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia, następnie odstaw (najlepiej na noc), a wodę po grzybach zachowaj.
  2. Grzyby pokrój w paski i podsmaż na oleju 3-4 minuty z cebulą oraz pastą z czosnku, następnie dodaj kapustę i smaż kolejne 8-10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie podlewaj wodą po grzybach i czekaj, aż odparuje. Pod koniec dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym i czarnym pieprzem. Farsz pozostaw do wystudzenia, potem dodaj 1 jajko i całość wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 2 części. Na każdej rozłóż po równo farsz i zawiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnym sezamem, potnij na kawałki około 4-5 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.

 

Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

 

Ilość porcji: 4

Czas: 25 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia

2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico

3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

1 opakowanie ciasta francuskiego

400 g mięsa mielonego

1 cebula drobno pokrojona

1/2 marchewki pokrojonej w paski

50 g kukurydzy z puszki

200 ml sosu pomidorowego

1 jajko

4 łyżki kolendry drobno pokrojonej

Sól do smaku

4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku z cebulą, dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni. Następnie dopraw przyprawą chili con carne, dodaj kukurydze, sos pomidorowy oraz kolendrę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
  3. Ciasto francuskie rozłóż na blacie potnij na kwadraty 8 cm x 8 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, złóż w trójkąt i zlep, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i sezamem. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

 

Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą

Ilość porcji: 2

Czas: 25 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico

1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF Quality Food

2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico

1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku

200 g sosu pomidorowego

1 cebula pokrojona w piórka

200 g startego sera żółtego typu gouda

5 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania: 

  1. Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij. Fasolę również przełóż na sitko i przepłucz.
  2. Wrapy podgrzewaj na suchej patelni około 15 sekund z każdej strony.
  3. Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj jackfruita i smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj fasolę, sos pomidorowy i duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawę chili con carne i całość wymieszaj.
  4. Na wrapy równomiernie nałóż ser, farsz, znowu ser i przykryj drugim wrapem. Gotowe quesadille podsmaż na patelni z dwóch stron, aż ser się rozpuści lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut.

 

Sałatka z makaronem i krewetkami

Ilości porcji: 1

Czas: 10 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia

12 krewetek Black tiger 16/20

1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę

2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka

1/2 marchewki pokrojonej w słupki

1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry

10 pomidorków cherry przekrojonych na pól

4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej

Sól do smaku

2 łyżki oleju

 

Sos: 

2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food

3 łyżki majonezu

Sok z 1 limonki

Czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszaj dokładnie składniki na sos.
  3. Do dużej miski przełóż awokado, szalotki, marchewkę, ogórka, pomidorki oraz makaron, wymieszaj, a pod koniec dolej sos i ponownie wymieszaj.
  4. Krewetki smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony, dopraw solą, następnie przetnij na pół, ułóż na sałatce i posyp kolendrą.

 

Ślimaczki z ciasta fracuskiego z serem i szynką

 

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1-2 łyżeczki Przyprawy do fajita Casa de Mexico

5-6 Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico

1 opakowanie ciasta francuskiego

100 g szynki pokrojonej w paski

100 g startego sera typu gouda

100 g sosu pomidorowego

50 g kukurydzy z puszki

1-2 ogórki kiszone pokrojone w słupki

1 jajko

 

Sposób przygotowania: 

  1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie dłuższym bokiem równolegle do siebie. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie dodaj kolejno wszystkie składniki: ser, szynkę, kukurydzę, ogórka kiszonego, papryczki jalapeno i na końcu całość posyp przyprawą do fajita.
  2. Ciasto zwiń ciasno od siebie, posmaruj rozbełtanym jajkiem, pokrój na kawałki około 2-3 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.

 

Tortilla z serkiem i szynką

Ilość porcji: 4

Czas: 10 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Wrapów pszennych 25 cm Casa de Mexico

15 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico

100 g Mango Chutney sosu słodko-pikantnego House of Asia 

100 g szynki w plastrach pokrojonej w paseczki

50 g szpinaku świeżego

100 g serka śmietankowego

Kilka zielonych oliwek

 

Sposób przygotowania:

  1. Wrapy podgrzewaj na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Następnie na każdym rozsmaruj serek śmietankowy, mango chutney, nałóż szynkę, szpinak i papryczki jalapeno.
  2. Wrapy zwiń w rulon i odstaw na kilka minut.
  3. Przed podaniem pokrój pod skosem, nabijaj na wykałaczki kolejno: oliwki i kawałki tortilli, ułóż na talerzu lub desce.

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Poprzedni artykułWieluń: ukradli dwa telewizory o wartości 200 zł, grozi im do 10 lat więzienia
Następny artykułNie zapłacisz gotówką w parkomatach w Gliwicach