A A+ A++

Choć gęsiny jemy coraz więcej, i tak z 12 mln sztuk hodowanych w Polsce ptaków 90 procent trafia do Niemiec. Dzięki kolejnej edycji slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina” 15 małopolskich restauracji przygotowało specjalne gęsie menu.

– Spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 14 lat temu urosło dzisiaj do około 350 gramów, czyli prawie 20-krotnie. Jednak wciąż z 12 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90 proc., czyli około 22 tys. ton, trafia na rynek niemiecki – mówi pomysłodawca akcji Gęsina na św. Marcina i prezes organizacji Slow Food Polska Jacek Szklarek.

Nie kryje, że w tym roku sytuacja jest wyjątkowo trudna – ceny gęsiny szybują bowiem mocno w górę, a wszystko przez skutki ptasiej grypy na Węgrzech i we Francji. – W tym roku za jeden kilogram tuszki gęsi trzeba zapłacić około 40 zł, czyli cała tuszka o wadze 4-5 kg jest już wydatkiem między 160 a 200 zł – podaje Szklarek.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJoanna Możdżan jesiennie w MDSM
Następny artykułJak odmłodzić dłonie? Ten domowy sposób działa cuda