Choć gęsiny jemy coraz więcej, i tak z 12 mln sztuk hodowanych w Polsce ptaków 90 procent trafia do Niemiec. Dzięki kolejnej edycji slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina” 15 małopolskich restauracji przygotowało specjalne gęsie menu.
– Spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 14 lat temu urosło dzisiaj do około 350 gramów, czyli prawie 20-krotnie. Jednak wciąż z 12 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90 proc., czyli około 22 tys. ton, trafia na rynek niemiecki – mówi pomysłodawca akcji Gęsina na św. Marcina i prezes organizacji Slow Food Polska Jacek Szklarek.
Nie kryje, że w tym roku sytuacja jest wyjątkowo trudna – ceny gęsiny szybują bowiem mocno w górę, a wszystko przez skutki ptasiej grypy na Węgrzech i we Francji. – W tym roku za jeden kilogram tuszki gęsi trzeba zapłacić około 40 zł, czyli cała tuszka o wadze 4-5 kg jest już wydatkiem między 160 a 200 zł – podaje Szklarek.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS