A A+ A++

Dużo się działo w niedzielę, 19 września br. na polu biwakowym w Międzylesiu. Impreza pn. Święto Lasu – Bartnicy Sudetów, którą zorganizowało Nadleśnictwo Międzylesie i Dyrekcja Regionalnych Lasów Państwowych we Wrocławiu, zgromadziła kilka tysięcy osób z całego regionu. Można było wziąć udział w grach edukacyjnych, poznać pracę jaką wykonują leśnicy, zobaczyć jak pracuje arborysta – człowiek, którego zawód to pielęgnacja drzew, czy jak mieszkają pszczoły.

W specjalnie utworzonej strefie Las Pszczół leśnicy i bartnicy prezentowali ule, żywe pszczoły, budowę pszczelich barci, czyli wydrążonych w celu hodowli pszczół komór wewnątrz pnia drzewa. Każdy chętny mógł także sam zbudować domek dla pszczół murarek, pociąć drzewo.

Ciekawe stoisko z swoimi produktami zaprezentowała zaproszona do udziału w imprezie firma Decathlon, a na scenie bawił najmłodszą publiczność kabaret „BZYK” z Nadleśnictwa Lwówek Śląski. Ogromnym powodzeniem cieszyły się drapieżne ptaki, które można było zobaczyć na żywo dzięki stowarzyszeniu działającemu na rzecz zachowania dzikich zwierząt „Peregrinus”. Był nasz rodzimy sokół wędrowny i pochodzący z kontynentu amerykańskiego myszołowiec z rodziny jastrzębiowatych, zwanego sokołem Harrisa.

Gwiazdą wydarzenia był zaproszony przez organizatorów Karol Okrasa, znany propagator regionalnej kuchni i stosowania w niej lokalnych produktów, który prowadził tzw. live cooking. – Starałem się pokazać owoce i dary lasu. Było igliwie sosnowe, grzyby, jagody, zioła, które możemy znaleźć w lesie w połączeniu z jednym z filarów kuchni polskiej, czyli dziczyzną. Była łopatka sarnia, dzik w towarzystwie jałowca, daglezji i oczywiście miodu oraz kandyzowanego igliwia sosnowego – mówił w rozmowie z naszym portalem Karol Okrasa. – W pierwszej potrawie przygotowaliśmy dla uczestników buchtę drożdżową, czyli kluskę gotowaną na parze z gulaszem z sarniej łopatki przyprawionej octem piwnym albo jałowcowo-sosnowym, który do dziczyzny pasuje doskonale, a w drugiej potrawie zaserwowaliśmy zapiekankę z sarny i dzika doprawioną i przygotowaną na wzór klasycznego strogonowa, w której to są i grzyby i pomidory i papryka, ale przykryliśmy to puszystym puree ziemniaczanym i odpowiednio zapiekliśmy – zachwalał przygotowane przez siebie potrawy K. Okrasa.

Po degustacji serwowanych przez mistrza kuchni potraw, Karol Okrasa poprowadził kulinarny konkurs dla najmłodszych uczestników pod nazwą „Masterszef kids z Okrasą”. Rywalizacja dzieci wzbudzała ogromne emocje, a produkt końcowy został sprawiedliwie osądzony przez jury złożone m.in. przez wicewojewodę dolnośląskiego Bogusława Szpytmę, europoseł Parlamentu Europejskiego Annę Zalewską, dyrektora Lasów Państwowych we Wrocławiu Tomasz Olszewskiego, szefa największej w Polsce patelni plenerowej Waldemara Załuskiego, Nadleśniczego Nadleśnictwa Międzylesie Krzysztofa Rusinka, rzecznika prasowego regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych we Wrocławiu Malwiny Sokołowska, rzecznika prasowego Nadleśnictwa Międzylesie Joanny Krawiec oraz oczywiście samego Karola Okrasy. Każdy z uczestników konkursów otrzymał nagrody ufundowane m.in. przez firmę Prymat.

Podczas całodniowego eventu, swoje stanowisko miała także marka produktów rozwijanych pod patronatem Lasów Państwowych, które promują całą gamę tego, co można w lesie znaleźć bądź upolować. – „Dobre z Lasu”. W ofercie znalazły się grzyby w przeróżnych odsłonach, dziczyzna, miody i owoce, które rosną w lasach. Dużym powodzeniem cieszył się także food truck ze Stawów Milickich oferujący znakomitą i gorącą zupę rybną, czy znakomite fishburgery.

Świetną dziczyznę w towarzystwie kaszy przygotowało koło łowieckie „Sylwan”, uczestnicy wydarzenia mogli skorzystać także ze strefy relaksu, pod okiem fachowców nauczyć się bushcraftu, który w najprostszym tłumaczeniu oznacza techniki przetrwania w lesie i nazywany jest także leśnym survivalem oraz uczestniczyć w malarskim konkursie pod nazwą „Sztalugi w ruch – Rośliny, Pszczoły, Miód”. Swoje stanowiska i przeróżnego rodzaju atrakcje i edukacyjne quizy prezentowały Nadleśnictwa z całej Polski, w tym m.in. Nadleśnictwo Jugów, Żmigród, Bystrzyca Kłodzka, Zdroje, Lądek, czy przybyłe aż z Warmii i Mazur Nadleśnictwo Wichrowo. Święto Lasu- Bartnicy Sudetów zakończył koncert zespołu „Dom o zielonych progach”.

Maciej Sergel

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułChcesz mieć zdrowe serce? Tych orzechów nie może zabraknąć w diecie
Następny artykułZmiany na przejeździe kolejowym na DK70 w Arkadii