A A+ A++

Święta nie powinny być czasem nadmiernych restrykcji, zwłaszcza że wielkanocne dania jemy zwykle raz do roku. Jest jednak kilka trików, które możemy zastosować, by nasze potrawy były równie smaczne, ale jednak nieco lżejsze. Żeby zaoszczędzić trochę kalorii, zamiast mięs czy wędlin wieprzowych wybierajmy mniej tłuste – np. drobiowe. Do żurku czy innej świątecznej zupy zamiast śmietanki 30 proc. tłuszczu możemy dodać jej chudsze odpowiedniki (np. 12 czy 18 proc) lub nawet mleko. Można też spróbować przygotować ich wegetariańskie alternatywy, które często bywają mniej kaloryczne, a równie pyszne. Jajka obficie dekorowane majonezem możemy wymienić na pięknie zdobiące wielkanocny stół jaja faszerowane (np. twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki czy łososia lub pastą z awokado). Sam majonez, często stanowiący bazę sałatek jarzynowych, warto połączyć z jogurtem i w ten sposób nieco je odchudzić. Jeśli zależy nam na ograniczeniu kalorii, ale nie wyobrażamy sobie Świąt bez słodkości, zastąpmy choć częściowo dodatek cukru ksylitolem. Zmiana białej mąki pszennej na mniej oczyszczoną, np. orkiszową, to również dobry pomysł, jeśli dbamy o swoją dietę. Dla łasuchów zamiast mazurków polecam przygotowanie sernika, który oprócz węglowodanów prostych dostarczy nam też białka, co sprawi, że szybciej poczujemy się najedzeni i być może nie sięgniemy po kolejny kawałek.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDo odwołania zamknięte singletracki w lesie
Następny artykułWyburzono legendę Zakopanego. Na jej miejscu powstaną luksusy