Alergicy i ci, którzy pozostają na diecie wykluczającej, nie mogą zrobić sobie przerwy od choroby i dać dyspensy. To nie oznacza, że święta muszą być dla nich drogą przez mękę. Bez mięsa, bez mleka, bez jaj, bez glutenu, bez cukru – na każde ograniczenie jest sposób!
Święta alergika – bez mięsa.
Choć na mięso nie ma alergii, to jednak w poczet słynnego 5xbez można włączyć dietę wegetariańską. Narzuca całkiem sporo ograniczeń, jednak święta bez mięsa (w tym oczywiście bez mięsa ryb!) są możliwe i są pyszne. Czy da się zastąpić rybę podczas wieczerzy wigilijnej? Tak! Inspiracji w internecie można znaleźć całe mnóstwo, nas szczególnie zaintrygowała seleryba po grecku.
Jedna dorodna bulwa selera wymaga obrania i pokrojenia w około centymetrowe plastry. Wrzucamy je na wrzątek z liściem laurowym, zielem angielskim i mieszanką suszonej włoszczyzny. Gotujemy do miękkości selera, a w międzyczasie 2 marchewki i 1 pietruszkę ścierami na tarce i podsmażamy z jedną poszatkowaną cebulą na oleju. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kilka łyżek passaty pomidorowej, sól, pieprz i cukier do smaku oraz odrobinę octu i sosu sojowego. Selera studzimy i panierujemy w mące, jajku roztrzepanym z pokruszonymi glonami, solą, pieprzem (można pominąć), oraz w bułce tartej. Smażymy jak schabowe, a na koniec plastry selera obkładamy na półmisku warzywami w pomidorach.
Jak zrobić wegańskie słodkości? To proste!
Święta alergika – bez mleka i bez jaj
Zarówno ci, którzy unikają mleka i jaj ze względów etycznych, jak i ci, którzy z powodu alergii muszą unikać tych produktów, mogą bez większych wyrzeczeń zajadać się świąteczną sałatką jarzynową czy innymi daniami tradycyjnie wymagającymi majonezu. Mimo że w sklepach dostępne są już majonezy wegańskie, my proponujemy wykonać swój własny – wyjątkowy majonez z ziemniaków. Z uwagi na skład odpowiedni będzie nie tylko dla dużych, ale również i małych alergików.
Majonez można wykonać również z nerkowców, tofu czy aquafaby, czyli wody z gotowania ciecierzycy. My postawiliśmy na wersję z ziemniakami. Do przygotowania kremowego, bezjajecznego i bezmlecznego majonezu potrzebne będą 2 ugotowane ziemniaki o białym miąższu, 1/3 szklanki mleka sojowego (lub innego napoju roślinnego), 1/4 szklanki neutralnego w smaku oleju, 2 łyżki soku z cytryny, sól i odrobina cukru do smaku. Wystarczy dokładnie zblendować wszystkie składniki razem, aż do uzyskania kremowej, gładkiej i gęstej konsystencji. Jeżeli majonez będzie zbyt gęsty, wystarczy dodać odrobinę więcej mleka sojowego i ponownie dokładnie zmiksować sos. I gotowe – taki majonez można jeść bez wyrzeczeń i ograniczeń.
Święta alergika – bez glutenu
Niezależnie od tego, czy unikamy glutenu z powodu diety, czy ze względu na celiakię, wybór mąk zastępujących tę z pszenicy jest naprawdę szeroki. Mąka gryczana, owsiana, ryżowa, amarantusowa itd. Niestety nie są one tak uniwersalne, jak mąka pszenna, więc przy wypiekach proporcje mąk oraz ich gramatura są bardzo istotne. My postawiliśmy na klasykę i bardzo popularny, bezglutenowy makowiec. Jest pyszny i banalnie prosty w wykonaniu.
By przygotować, makowiec potrzebne będzie 600 g maku ugotowanego i zmielonego. Miksujemy 200 g miękkiego masła ze szklanką cukru i powoli dodajemy 5 żółtek jaj, jedno po drugim. Do masy po kolei wrzucamy 4 starte na tarce jabłka, 1 szklankę namoczonych w brandy rodzynek, 0,5 szklanki posiekanych migdałów, 200 g skórki pomarańczowej i 4 łyżki miodu oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego). Mieszamy składniki za pomocą łopatki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową. Dodajemy bakalie z masą jajeczną i delikatnie łączymy wszystko razem. Przekładamy do formy i pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Święta alergika – bez cukru
Pozostający na diecie oraz mamy małych dzieci będą szukać alternatyw dla świątecznych słodkości. Również przy alergii na miód wigilijne czy bożonarodzeniowe desery i ciasta mogą być problematyczne – pierniki, kutia, makowce – wszystkie one zazwyczaj zawierają pokaźne ilości miodu. Ale pyszne korzenne pierniczki – i do schrupania, i do powieszenia na choince można upiec także bez miodu i cukru.
Do przygotowania ciasteczek potrzeba 400 g mąki pszennej, którą mieszamy z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 2 łyżeczkami karobu (lub kakao) i 2 łyżeczkami przyprawy piernikowej. 120 g miękkiego masła ucieramy ze 150 g syropu z agawy i dodajemy do masy wymieszane, suche składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i wkładamy je do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wycinamy foremką pierniczki. Pieczemy przez 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pierniczki można schować do pojemnika z plasterkami jabłek – będą wtedy miękkie, a przechowywane w słoju – skruszeją, nadając się jako ozdoba choinkowa.
(123RF)
Zobacz także:
Knedle ziemniaczane. Pyszny dodatek do obiadu
Jak zrobić sałatkę gyros? Prosty przepis krok po kroku
Kruche ciasteczka z serowym nadzieniem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS