W Wielką Sobotę, tradycyjne święcenie pokarmów odbywa się w wielu kościołach w całej Polsce. Od przeszło dekady, w kościele św. Jacka ceremonia odbywa się w niezwykłych okolicznościach. Z koszyczkami do kościoła przychodzą mieszkańcy w tradycyjnych strojach rozbarskich. Na początku frekwencja była symboliczna, jednak z biegiem lat uczestników przybywało, i z każdym rokiem jest coraz większa.
Wielkanocna tradycja
Błogosławieństwo żywności ma długą tradycję, sięgającą VII wieku. W Polsce obrzęd ten został zaadaptowany z zachodnich kościołów w XIII i XIV wieku. Początkowo odbywał się na dworach i wśród zamożniejszych mieszkańców. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS