A A+ A++

Nie ma chyba osoby, która nie zna smaku najpopularniejszego czekoladowego kremu, wyjadanego łyżeczką często wprost ze słoiczka. A wiecie, skąd wziął się na naszych stołach i w lodówkach? Z okazji Światowego Dnia Nutelli, bo o tym przysmaku mowa, postanowiliśmy przybliżyć Wam jej historię.

Otóż, wszystkiemu „winni” są dwaj włoscy cukiernicy: Pietro i Michele Ferrero z Piemontu, którzy, w 1946 roku w swoim zakładzie opracowali recepturę na blok czekoladowy. Połączyli niewielką ilość kakao, zmielone orzechy laskowe i cukier a powstały z tego blok sprzedawano w plastrach. Udoskonalany przez wiele lat produkt pięć lat później stał się słodkim kremem do smarowania Super Crema. Smaku i konsystencji dzisiejsza Nutella nabrała w 1964 roku i wtedy rozpoczęto też jej pakowanie w słoiczki. W 1964 roku Nutella nabrała swego smaku, konsystencji i była pakowana w przezroczyste słoiczki. W Polsce pojawiła się w 1994 roku i po dziś dzień cieszy się ogromną popularnością.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTrwa przebudowa przedszkola w Libuszy, Strzeszynie i Rożnowicach. Zobaczcie zdjęcia!
Następny artykułZostali zatrzymani za kradzieże – mieli narkotyki i amunicję