Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podała, że światowe ceny żywności, po wzroście o ponad 30 procent w ciągu ostatniego roku, osiągnęły najwyższy od ponad dekady poziom. Z danych agencji wynika, że na całym świecie gwałtownie rosną ceny zbóż i olejów roślinnych, czyli podstawy wyżywienia. Oleje roślinne osiągnęły rekordowy poziom po tym, jak w październiku podrożały o prawie 10 procent.
– W przypadku zbóż mamy do czynienia z sytuacją, w której można powiedzieć, że ostatecznie za spadek produkcji odpowiadają zmiany klimatyczne – powiedział BBC Peter Batt, ekspert ds. agrobiznesu z Curtin Business School.
Miara cen zbóż FAO wzrosła o 22 procent w porównaniu do 2020 roku. Głównym czynnikiem przyczyniającym się do tego wzrostu jest cena pszenicy, która zdrożała w ciągu roku o prawie 40 procent. Powodem tego wzrostu są słabe zbiory w Kanadzie, Rosji i USA.
Z kolei ceny olei roślinnych wzrosły przez rosnące ceny podstawowych tłuszczy – palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. W przypadku oleju palmowego produkcja w Malezji została ograniczona z powodu, jak twierdzi FAO, niedoborów pracowników sezonowych.
Niedobory pracowników wynikające z pandemicznych ograniczeń przyczyniają się też do wzrostu kosztów transportu, nie tylko produkcji. W Australii problemem jest np. skompletowanie załóg dla statków handlowych, które mogłyby przewieźć żywność na rynki eksportowe.
Ceny napędzane są jednak nie tylko problemami z produkcją i transportem. Według ekspertów swój udział dokładają spekulacje na światowych rynkach kontraktów terminowych.
– Od lat 90. XX wieku deregulacja handlu towarow … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS