Składniki:
– 5 jajek
– 250 g margaryny
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 łyżek mleka
– kilka kropel aromatu rumowego
– 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
– 200 g posiekanych orzechów, rodzynek, suszonych moreli
Lukier:
– 3 łyżki soku z cytryny
– szklanka cukru pudru
– bakalie do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat. Dokładnie mieszamy.
Bakalie sparzamy, odsączamy i obtaczamy w łyżce mąki (co zapobiegnie ich opadaniu na dno ciasta), dodajemy do ciasta. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą i bakaliami.
Do podłużnej formy na keks (o dł. 40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy.
Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Powstałym lukrem polewamy keks i obsypujemy pokrojonymi bakaliami.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS