A A+ A++

Składniki:

1 kostka masła

200 g  cukru

1 łyżka  cukru waniliowego

5  jajek

300 g  mąki

2 łyżeczki  proszku do pieczenia

szczypta soli

skórka z cytryny

400 g  bakalii

2 łyżki  ciemnego rumu

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej – cały czas ucierając. Rodzynki moczymy w 1/3 szklanki gorącej wody, dodajemy rum. Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórkę pomarańczowa, owoce kandyzowane lub suszone – co kto lubi) siekamy, dodajemy odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodajemy do ciasta. Mieszamy, przekładamy do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy w rozgrzanym  piekarniku przez 1 godz. i 10 minut (bez termoobiegu), z termoobiegiem czas pieczenia to  około 1 godz.



Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzymon Hołownia ruszył z wideopodcastem. “Kancelaria Sejmu, zainwestujcie w…” [WIDEO]
Następny artykułUstawa wiatrakowa zablokuje budowę nowych domów