W „Korfantym”, jak w mało której szkole, da się poczuć i to dosłownie świąteczną atmosferę. Wszystko za sprawą zapachu pieczonych ciasteczek, który niósł się z pracowni gastronomicznej. Właśnie tam uczniowie Technikum Gastronomicznego potrafią wyczarować prawdziwe cuda kulinarne.
Młodzież zorganizowała warsztaty dla gości ze szkół podstawowych. Klasy hotelarskie zaprezentowały, jak może wyglądać ciekawie przystrojony stół świąteczny. Natomiast uczniowie z Technikum Architektury Krajobrazu przygotowywali świąteczne ozdoby oraz doradzali, w jaki sposób udekorować mieszkanie, wykorzystując do tego motywy roślinne.
– Bardzo chętnie gościmy w swoich progach uczniów ze szkół podstawowych. Grudzień to dobry czas, aby przed Bożym Narodzeniem zorganizować warsztaty kulinarne czy nauczyć się, jak przygotować wystrój świątecznego stołu. Jest to też dobra okazja do wzajemnego poznania się jastrzębskiej młodzieży – mówi dyrektor szkoły Ewa Mentel.
Czy uczniom szkół podstawowych podobało się w „Korfantym”?
– Na pewno wrażenie robi na nas wielkość szkoły. To, że znajdują się w niej nowoczesne obiekty sportowe oraz pracownie przedmiotowe. Jest dużo możliwości uczenia się od hotelarzy, gastronomów, klas ekonomicznych czy technika architektury krajobrazu – mówił jeden z uczniów SP Nr 18.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS