A A+ A++

Sałatka jarzynowa, choć pyszna, to ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Od razu po przygotowaniu powinna znaleźć się w lodówce, a tam może spędzić maksymalnie 2-3 dni. Po upływie tego czasu może być źródłem zatrucia pokarmowego, ale też po prostu nie będzie już smaczna.

Jeśli chcemy podać sałatkę na świąteczny stół, należy pamiętać, by były to małe porcje – takie do zjedzenia na raz, aby w razie potrzeby móc uzupełnić braki. Jeśli postawimy na stole dużą porcję sałatki, to resztek nie należy chować do lodówki, chyba że stały na stole nie dłużej niż godzinę lub dwie.

Jak przechowywać sałatkę w lodówce? Najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku – idealnie do tego nadaje się np. słoik. Umieszczamy go na środkowej półce – nigdy na samej górze, również na drzwiach lodówki temperatura nie będzie na tyle optymalna, by zapewnić sałatce świeżość przez kilka dni.

W sałatce jarzynowej zwłaszcza cebula, groszek i jajko są składnikami, które skracają jej okres przydatności do spożycia. Jajko po ugotowaniu bardzo szybko podlega procesom psucia, podobnie jak cebula i groszek, które w krótkim czasie zaczną wydzielać intensywny, nieprzyjemny zapach.

By przedłużyć trwałość sałatki jarzynowej, można dodać te składniki na krótko przed podaniem jej na stół, a pokrojoną resztę warzyw, bez soli, pieprzu i majonezu przechowywać w pojemniku w lodówce. W ten sposób sałatka zyska dodatkowo 1-2 dni, a my – pewność, że jej smak będzie taki, jak zaraz po przygotowaniu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZasiłek pielęgnacyjny dla dziecka
Następny artykułTragedia w Kozłowie. Areszt i zarzut zabójstwa dziecka dla 42-latka