Jeśli spytamy kogokolwiek, aby podał przykład potrawy znajdującej się na japońskim stole prawdopodobnie większość odpowiedziałaby “sushi”. Potrawa mająca swoje korzenie w Kraju Kwitnącej Wiśni podbiła miliony serc na całym świecie, nic dziwnego. Danie, które spopularyzowało się w ostatnich latach na skalę światową bez wątpienia można uznać za fenomen.
Swój sukces w kulinarnym świecie zawdzięcza przede wszystkim niepowtarzalnym walorom smakowym, a także estetycznym. Połączenie surowej ryby z wieloma egzotycznymi składnikami sprawi, że doświadczymy doznań smakowych niespotykanych w naszej ojczystej, czy nawet światowej kuchni. Jednakże wiele osób odrzuca myśl zjedzenia surowej ryby, dlatego pierwszy i najtrudniejszy krok stanowi przekonanie się do tego nietypowego połączenia. Doświadczenie tego egzotycznego smaku, trudnego do porównania z jakąkolwiek inną potrawą jest warte przełamania początkowej niechęci.
Składniki potrzebne do przygotowania sushi
W zależności od tego jaki rodzaj sushi chcemy przygotować będziemy musieli użyć innych produktów. Jednak są składniki, które są podstawą w każdym rodzaju sushi np. gotowany ryż (biały oraz krótkoziarnisty) zaprawiony octem ryżowym, powinien charakteryzować się miękkością oraz słodkim posmakiem. Jego dopełnieniem powinny być różne dodatki takie jak: owoce morza, kawałki ryb, wodorosty nori, grzyby, warzywa, omlet japoński, tofu, czy ziarna sezamowe. Ilość oraz warianty dodatków różnią się w zależności od tego jaki rodzaj sushi chcemy przygotować.
Jednakże warto pamiętać o tym, iż poza określonymi kombinacjami możemy sami eksperymentować ze smakami oraz doborem składników w zależności do naszych upodobań, co w zasadzie jest symbolem kuchni japońskiej. Sam proces tworzenia sushi jest traktowany przez jego miłośników jako filozofię. Oznacza to, że nie chodzi o efekt końcowy, a o przebieg jego przygotowania.
Najpopularniejsze rodzaje suhi:
Ręcznie formowane porcje ryżu, na których ułożony jest kawałek ryby, ośmiornicy, kalmara, czy japońskiego omletu. Dodaje się cieńską warstwę wasabi.
- Maki sushi
Rolka ryżu z dodatkami jest zawijana w prasowane wodorosty nori, a następnie krojona na kawałki. Zazwyczaj rolki wypełnia się owocami morza, rybami oraz warzywami. Zwija się je za pomocą bambusowej maty.
Jest to najmniejszy rodzaj sushi, gdzie średnica jednego kawałka jest równa ok. 2-3 cm. W środku umieszcza się kawałki ryby lub warzywa.
Ten rodzaj sushi charakteryzuje się ryżem, który umieszczany jest po zewnętrznej stronie, a wodorosty oraz dodatki znajdują się w środku. Zewnętrzna ścianka ryżu bardzo często posypana jest sezamem.
Rodzaj sushi, gdzie nie występuje ryż, a plastry ryb są fantazyjnie podawane na talerzu wraz z przeróżnymi dodatkami, przeważnie warzywami. Z pewnością możemy spróbować wszystkie rodzaje sushi w Warszawie.
Najczęściej używane ryby lub owoce morza:
- łosoś (sake)
- tuńczyk (maguro)
- makrela (saba)
- węgorz (unagi)
- krewetki (ebi)
- ośmiornica (tako)
- krab
- kałamarnica (ika)
- ikra z łososia (ikura)
- ikra z ryby latającej (tobiko)
- ikra z kapelina (masago)
- ikra z jeżowca (uni)
Najczęściej używane warzywa:
- ogórek
- karczoch
- włókna marynowanej tykwy
- papryka
- awokado
- japońska rzepa
- dymka
- szczypiorek
- marchew
- pędy bambusa
Najczęściej używane sosy i dodatki:
- sos sojowy
- wasabi
- imbir
- piklowana śliwka
- tofu
- ziarna sezamowe
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS