A A+ A++
fot. materiały prasowe

Sushi jest daniem, jakie obecnie spożywa się w wielu zakątkach świata. Wszyscy wiedzą o tym, że jest to tradycyjna azjatycka potrawa i to tam należy szukać jej początków. Kiedy po raz pierwszy je przygotowano i jak to się ma do współczesnych smaków?

Historia sushi

W Europie sushi wciąż zyskuje na popularności, co nie znaczy, że jest to młoda potrawa. Jest wręcz przeciwnie — sushi ma wielowiekową tradycję, mimo że na przestrzeni lat ewoluowało. Jeszcze zanim powstało sushi, w starożytności w Japonii i Chinach szukano sposobów na to, by przedłużyć trwałość i świeżość ryb, które przecież były podstawą diety. Stopniowo odkryto, że pomocna w tym jest sól. Ryby były trzymane razem z ryżem i solą w beczkach, gdzie fermentowały i nabierały smaku. Co prawda, takie danie nie przypominało jeszcze sushi, ale dało mu początek.

Znaczący pod tym względem był VIII w., kiedy to zaczęto wykorzystywać ryż zaprawiony octem o unikatowym smaku. Sushi podawano na drewnianych tacach i jedzono pałeczkami. O prawdziwej rewolucji możemy mówić, kiedy przeniesiemy się do XIX w. Był to czas, kiedy rozwijał się zarówno transport, jak i techniki przechowywania żywności. Wtedy też powstało edo-mae sushi, w którym potrawę przygotowywano ze świeżych ryb i owoców morza, a nie jak do tej pory sfermentowanych. Na popularności zyskało wtedy nigiri sushi, które lubimy do teraz. Jest to kawałek ryżu, na którym znajduje się plasterek ryby.

Współczesne sushi

Podczas II wojny światowej, kiedy pojawiły się problemy w zaopatrzeniu, sushi spożywano rzadziej. Jednak już po jej zakończeniu, szybko stało się powszechne wśród żołnierzy stacjonujących w Japonii. Następnie razem z nimi wyruszyło w świat. Wkrótce sushi stało się jedną z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych potraw w wielu zakątkach globu. Nadal ma w sobie wiele elementów wspólnych dla dania sprzed wieków, ale stało się znacznie bardziej różnorodne. Teraz do wyboru są różne wariacje, a sushi podaje się na wiele sposobów. Są w nim świeże i wędzone ryby, owoce morza, warzywa, owoce. Poza wspomnianym nigiri sushi jest też kilka innych rodzajów sushi cieszących się popularnością. Tutaj zalicza się m.in. hosomaki i futomaki.

Sushi dostępne w restauracjach i sklepach spożywczych

Przez wzgląd na popularność sushi i duże zainteresowanie tą potrawą, jest coraz więcej restauracji, w których możemy je zamówić. Oprócz tego, jeśli chcemy na lunch lub obiad zjeść sushi biedronka, Netto lub inny supermarket często może zaoferować gotowe zestawy składające się najczęściej z kilku rodzajów sushi. Ponadto w sieci i książkach kucharskich nie brakuje przepisów na sushi, więc jeśli mamy czas i czujemy się na siłach, możemy je przyrządzić samodzielnie w domu.

Podsumowanie

Sushi zalicza się do najpopularniejszych, a przy tym najzdrowszych potraw na świecie. Fantastycznie prezentuje się na talerzu i zachwyca bogactwem smaków. Jeżeli więc do tej pory nie mieliśmy okazji go wypróbować lub szukamy sposobu na urozmaicenie swojego jadłospisu, to może być idealna propozycja.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKorea Południowa nie chce ograniczać się do NAND. Kraj zwiększy produkcję procesorów
Następny artykułMundurowi z Rybnika zaprezentowali służbę w policji na targach pracy