Surówka z marchewki zapewnia solidną porcję beta-karotenu, który naturalnie pomaga przy opalaniu skóry oraz bardzo dobrze wpływa na wzrok i odporność całego organizmu. Regularnie jedzona surówka z marchewki może zablokować komórki rakowe, ponieważ posiada w sobie kwas retinowy, który wspomaga działanie witaminy A. Jeśli jeszcze zastanawiasz się nad tym, jaki wariant surówki z marchewki wybrać, pomyśl o poniższych przykładach.
Opłucz i oskrob marchewkę. Następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i sól. Tak przygotowana surówka z marchewki świetnie zaprezentuje się szczególnie z daniami mięsnymi.
Klasycznie zetrzyj marchewkę i dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Następnie dorzuć garść rodzynek i wymieszaj całość z majonezem albo śmietaną. Połącz marchewkę ze startym słodkim jabłkiem. Surówka z marchewki i owocami najlepiej skomponuje się z daniami rybnymi.
Obierz marchewkę i zetrzyj na większych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny solą oraz pieprzem, a na koniec dodaj chrzan. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dodaj namoczone uprzednio rodzynki. Surówka z marchewki i chrzanu świetnie współgra z każdym mięsnym daniem.
Podstawowym składnikiem surówki jest marchewka i należy jej poświęcić więcej czasu. Zaopatrz się przede wszystkim w marchewkę o długim korzeniu, natomiast w przypadku wyciskania soku – lepszą alternatywą będzie grube i krótkie warzywo. Nie trzymaj zbyt długo namoczonej marchewki w wodzie, bo utracisz jej cenne właściwości. Jeśli chcesz, aby surówka z marchewki była soczysta wystarczy, że przykryjesz warzywo wilgotną ścierką.
Smacznego na… Odc. 7: Naleśniki kakaowe
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS