Na odporność, wzmocnienie, zmęczenie. Koniec lata i nastanie jesieni to dla organizmu trudny czas. Dlatego warto zadbać o zdrowie suplementacją, bo to z kolei wpłynie pozytywnie na samopoczucie.
Brak słońca – głównie o tym jesienią mówią lekarze i eksperci od dietetyki i psychologii. Coraz krótsze dni, pogarszająca się pogoda, więcej czasu spędzanego w pomieszczeniach wpływa na ludzki organizm. Odbija się to na samopoczuciu, które może się pogarszać. Na szczęście są środki – suplementy diety – które pomagają przezwyciężyć ten trudniejszy czas. Mają wiele zalet, bo potrafią nie tylko zwiększyć odporność, poprawić kondycję skóry i włosów, uzupełnić brak witamin czy właśnie poprawić samopoczucie.
Zażywanie takich preparatów, w ocenie ekspertów, jest także dobrym przygotowaniem się do zimy. Na rynku znajduje się wiele produktów oferujących kompleksowe działanie. Można z nich skorzystać, ale dobrze jest wiedzieć, jakie właściwości mają ich składniki. Dobrym sposobem jest także samodzielne skompletowanie zasobu suplementów. Trzeba jednak wiedzieć, po jakie sięgnąć.
Olej na początek
Po lecie warto wzmocnić układ immunologiczny organizmu, a dobrą na to metodą jest dostarczenie ciału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Idealny w takim przypadku jest olej z wątroby rekina. Na rynku dostępne są płynne preparaty pozbawione nieprzyjemnego, rybnego zapachu, a nawet smakujące owocami. Można także nabyć go w formie kapsułek. Zadaniem tego produktu jest oczywiście wsparcie odporności, ale trzeba wiedzieć, że tran wspiera również funkcjonowanie mózgu i zawiera witaminę D.
D to podstawa
Można także przyjmować witaminę D osobno, a jej uzupełnianie należy rozpocząć już po wakacjach. O ile w słoneczne dni tę substancję, pod wpływem słońca, ludzki organizm produkuje sam, to jesienią potrzebne jest wsparcie. W takim czasie wydajność produkcyjna organizmu jest mniejsza. Witamina D wspomaga odporność, ale ma szereg innych właściwości. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanowej, czyli zapobiega np. osteoporozie. Wpływa także pozytywnie na krążenie. Ta substancja naturalnie występuje w tłustych rybach morskich, oleju rybnym i jajach.
C i A
Podstawą suplementacji jest także witamina C. Uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i jest antyoksydantem wspierającym walkę z wolnymi rodnikami. Najwięcej tej witaminy można znaleźć w produktach z aceroli (roślina z Wysp Kanaryjskich), a ich przyjmowanie pomaga chronić organizm przed wirusami i infekcjami. W witaminę C bogate jest też colostrum – to z kolei bydlęca siara (wydzielina gruczołów mlekowych) oferowana w sprzedaży w postaci kapsułek. Stosując suplementację trzeba jednak pamiętać, aby nie przekroczyć zalecanych dawek. Witamina C w nadmiarze może się przyczynić do powstawania kamieni nerkowych.
Witaminę A zalecają głównie okuliści, bo jest niezbędna do poprawnego widzenia. Ma także inne zalety – pomaga regenerować się komórkom i wspiera zachodzące w nich procesy. Ma wpływ na ochronę nabłonka skóry i błon śluzowych oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.. Dużo witaminy A mają ryby, jaja, mięso, mleko, marchew, papryka czy morele.
Czas na herbatę
Nie ma co ukrywać, że jesień jest bardzo dobrym czasem dla producentów herbaty. Wiedzą dobrze, że w tym okresie jej spożycie rośnie. Wynika to ze sposobu spędzania chłodniejszych wieczorów, w które człowiek sięga po rozgrzewający napój. Decydując się na jesienną suplementację, warto sięgnąć po herbaty mające pożądane właściwości. W zimne dni naturalnym wyborem są produkty rozgrzewające, mające odpowiednią domieszkę owoców, korzeni, a nawet kwiatów. Ale herbatą dla swojego organizmu można zrobić więcej. Wystarczy sięgnąć po specyfiki ziołowe, których zadaniem jest wzmocnienie odporności albo poprawa samopoczucia. W tym drugim przypadku sprawdzają się herbaty z sokami lub wyciągami z buraka, aloesu lub kwiatów czarnego bzu. Można także spróbować mieszanek z dziką różą czy aronią.
Każdy chyba zdaje sobie także sprawę z faktu, że jesienią zmienia się dieta człowieka. Spożywa się mniej świeżych owoców i warzyw, stawia na produkty przetworzone, mięso i często sięga po posiłki ciężkostrawne. Dlatego uzupełniając zapas herbat, można pomyśleć o specyfikach oczyszczających. Detoks organizmu, przeprowadzany co jakiś czas, jest jedną ze wskazówek dietetyków na jesień. Wybierając odpowiedni produkt, należy zwrócić uwagę na jego skład, bo tego rodzaju herbata powinna zawierać m.in. wiązówkę błotną, miętę pieprzową, pokrzywę czy rozmaryn. Jeżeli ktoś lubi zieloną herbatę, powinien po nią sięgać częściej. Przyspiesza spalanie tłuszczu i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. A jesienią i zimą wiele osób ma trudności z aktywnością fizyczną.
Nastrój
Na brak energii, apatię, obniżoną koncentrację i ogólnie na złe samopoczucie jest również rozwiązanie. Jednym ze sposobów są wymienione już soki – z buraka, aloesu, kwiatu czarnego bzu. Warto także uzupełniać dodatkowo niedobór magnezu. Wspomaga układ nerwowy, przeciwdziała uczuciu rozdrażnienia, wahaniom nastroju. Przyjmując tę substancję należy zadbać o jej przyswajalność i po prostu ją zwiększyć. Temu też służy witamina B6, która jednocześnie dba o poziom czerwonych krwinek i zwiększa koncentrację.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS