wczoraj (13:18)
Mleczny, kremowy ryż to jest to, co lubimy i chętnie podajemy zwłaszcza dzieciakom. W wersji tureckiej pudding ryżowy zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu kremowa struktura kryje się pod chrupiącą skorupką.
Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem
Oceń jako pierwszy:
https:, radosckipiacausmiechem.blogspot.com
Składniki
Składniki:
- 5 dag ryżu arborio
- 130 ml wody
-
szczypta soli
-
300 ml wody kokosowej
- 350ml mleka
- 15 g cukru waniliowego
- 60 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 50 g mąki kukurydzianej
- 75 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
Przepis
- Ryż zalewamy wodą z odrobiną soli i gotujemy do wyparowania.
- Następnie wlewamy mleko i wodę kokosową, gotujemy ryż do miękkości.
- Słodzimy. Gotujemy nadal, aż cukier się rozpuści.
- Mąkę kukurydzianą mieszamy z 50 ml mleka.
- Wlewamy do ryżu. Całość musi zawrzeć i nieco zgęstnieć.
- Wyłączamy gaz, a pudding rozkładamy do 3 kokilek.
- W garnuszku mieszamy żółtko z mlekiem i cukrem. Powstałym płynem smarujemy każdy pudding po wierzchu. Zapiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 250C lub pod rozgrzanym grillem.
W oryginale pudding podaje się na zimno, jednak w związku z panującą pogodą teraz za oknem my zjadamy na ciepło. W obu wersjach smakuje wybornie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sultac. Turecki pudding ryżowy
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
Zobacz więcej: Desery
-
Dyniowo-gruszkowe crumble. Smak późnego lata
-
Mini beza z kremem kokosowym i malinami. Smakowity deser
-
Musujące lody pomarańczowe. Pyszne orzeźwienie
-
Deser z letnimi owocami. Pyszny i lekki
-
Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę
-
Puszyste jagodzianki z kruszonką. Letni klasyk
Zobacz więcej: Pudding
-
Deser truskawkowo-waniliowy z nasionami chia
-
Pudding chia z owocami i karmelizowanymi płatkami owsianymi
-
Pudding chlebowy. Angielski patent na czerstwe pieczywo
-
Migdałowy pudding z chia, bananem i płatkami. Śniadanie dla całej rodziny
-
Świąteczny pudding chlebowy z suszonymi owocami
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Zobacz więcej: Jajka
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
Zobacz więcej: Ryż
-
Szyszki z ryżu preparowanego. Kultowy deser z minionej epoki
-
Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie
-
Kuleczki ryżowe. Świetny dodatek do obiadu
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
-
Potrawka z młodego chlebowca
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS