A A+ A++

Bulwa czarnej rzepy nie rzuca się w oczy. Warto jej poszukać, zwłaszcza jesienią. Relatywnie tania, o tej porze roku jędrna i soczysta, wyrazista w smaku i pełna składników odżywczych rzepa jest prawdziwym zastrzykiem zdrowia. Wzmacnia odporność. Pomaga zwalczyć atakujące system immunologiczny bakterie, wirusy i grzyby. Sprzyja lepszemu metabolizmowi, co jest wyjątkowo pożądaną cechą, szczególnie w zimniejszych miesiącach roku. Co jeszcze warto wiedzieć o czarnej rzepie? Wyjaśniamy.

Czarna rzepa – co to za warzywo?

Okrągła, śnieżnobiała w środku, pokryta czarną skórką rzepa należy do rodziny warzyw kapustowatych, dawniej nazywaną rodziną krzyżowych. Bywa błędnie nazywana rzodkwią, choć – poza podobieństwem w nomenklaturze – różni je niemal wszystko. Rzodkiew ma kształt gigantycznej pietruszki i tę samą kolorystykę. Kulistą rzepę spotkamy również z białą skórką, dziś jednak przyjrzyjmy się uważnie czarnej wersji tego wyrazistego w smaku i cennego odżywczo warzywa.

Rzepa nie rośnie dziko. Jest uprawiana. Odmiany o mniejszych i delikatniejszych w smaku bulwach przeznaczane są dla celów kulinarnych. Duże, mniej smaczne jako pasza dla zwierząt hodowlanych. Z właściwości rzepy korzysta też przemysł kosmetyczny – na jej bazie produkowane są szampony, odżywki i kremy do problematycznej skóry głowy i twarzy.

Czytaj również: To ziele zastąpi kostkę rosołową. Usuwa złogi toksyn z jelit

Czarna rzepa – zastrzyk odporności

Czarna rzepa to prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów. Znajdziemy w niej szereg witamin z grupy B, które warunkują optymalną pracę systemu nerwowego oraz dwie witaminy o silnym potencjale przeciwutleniającym. Zawiera odpowiedzialną za wzmacnianie odporności witaminę C, a także ważną dla zdrowia oczu i skóry witaminę A.

Czarna rzepa jest źródłem wapnia, potasu i magnezu – pierwiastków, które odgrywają ważną funkcję w układzie sercowo-naczyniowym oraz kostnym. Włączając ją do jadłospisu, zaopatrzymy organizm w niezbędne dla zdrowia krwi żelazo oraz ważny dla odporności cynk. Silne działanie immunomodulujące (wspierające odporność) czarnej rzepy wynika również z zawartości związków siarki oraz fitoncydów, czyli naturalnych su … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFired California nurse attests to COVID vaccine-induced myocarditis in kids
Następny artykułPapież Franciszek: planowałem wyjazd na Ukrainę