1 godz. 7 minut temu
Bulwa czarnej rzepy nie rzuca się w oczy. Warto jej poszukać, zwłaszcza jesienią. Relatywnie tania, o tej porze roku jędrna i soczysta, wyrazista w smaku i pełna składników odżywczych rzepa jest prawdziwym zastrzykiem zdrowia. Wzmacnia odporność. Pomaga zwalczyć atakujące system immunologiczny bakterie, wirusy i grzyby. Sprzyja lepszemu metabolizmowi, co jest wyjątkowo pożądaną cechą, szczególnie w zimniejszych miesiącach roku. Co jeszcze warto wiedzieć o czarnej rzepie? Wyjaśniamy.
Okrągła, śnieżnobiała w środku, pokryta czarną skórką rzepa należy do rodziny warzyw kapustowatych, dawniej nazywaną rodziną krzyżowych. Bywa błędnie nazywana rzodkwią, choć – poza podobieństwem w nomenklaturze – różni je niemal wszystko. Rzodkiew ma kształt gigantycznej pietruszki i tę samą kolorystykę. Kulistą rzepę spotkamy również z białą skórką, dziś jednak przyjrzyjmy się uważnie czarnej wersji tego wyrazistego w smaku i cennego odżywczo warzywa.
Rzepa nie rośnie dziko. Jest uprawiana. Odmiany o mniejszych i delikatniejszych w smaku bulwach przeznaczane są dla celów kulinarnych. Duże, mniej smaczne jako pasza dla zwierząt hodowlanych. Z właściwości rzepy korzysta też przemysł kosmetyczny – na jej bazie produkowane są szampony, odżywki i kremy do problematycznej skóry głowy i twarzy.
Czytaj również: To ziele zastąpi kostkę rosołową. Usuwa złogi toksyn z jelit
Czarna rzepa to prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów. Znajdziemy w niej szereg witamin z grupy B, które warunkują optymalną pracę systemu nerwowego oraz dwie witaminy o silnym potencjale przeciwutleniającym. Zawiera odpowiedzialną za wzmacnianie odporności witaminę C, a także ważną dla zdrowia oczu i skóry witaminę A.
Czarna rzepa jest źródłem wapnia, potasu i magnezu – pierwiastków, które odgrywają ważną funkcję w układzie sercowo-naczyniowym oraz kostnym. Włączając ją do jadłospisu, zaopatrzymy organizm w niezbędne dla zdrowia krwi żelazo oraz ważny dla odporności cynk. Silne działanie immunomodulujące (wspierające odporność) czarnej rzepy wynika również z zawartości związków siarki oraz fitoncydów, czyli naturalnych su … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS