Hokery barowe już dawno przestały być domeną lokali gastronomicznych, skąd trafiły do naszych kuchni i salonów. Projektanci wnętrz wykorzystują je zwłaszcza do aranżacji wysp wychodzących na salon. Decydując się na wybór hokera warto wybrać te od producenta mebli restauracyjnych i barowych, niż ich tanie wersje z sieciówek.
Dlaczego hokery są tak ważne?
Wybór takiego rozwiązania do kuchni z wyspą jest przede wszystkim użyteczny. Podwyższane stołki nie tylko świetnie wyglądają i zajmują mało miejsca, ale pozwalają komfortowo usiąść przy wyspie lub półwyspie barowym. Dodatkowo tworzą aspekt psychologiczny przestrzeni, która jest użyteczna, łatwo dostępna i ergonomiczna. Drewniane hokery barowe nadają jej elegancji i ekologicznego zacięcia. Doskonale sprawdzają się przy delektowaniu się kawą czy też przy spożywaniu posiłków.
Jaka wysokość hokera jest optymalna?
Wysokość hokera zależna jest od wysokości na jakiej znajduje się blat kuchenny. Najczęściej zakłada się, że przestrzeń pomiędzy blatem a siedziskiem powinna wynosić około 30 cm. Warto tutaj zaznaczyć, że sama wysokość blatu musi być dobrana tak, aby umożliwiała komfortowe oparcie ramion w pozycji stojącej. Przy założeniu, że wysokość blatu wynosi 110 cm, siedzisko hokera powinno znajdować się na wysokości 80 cm. W przypadku wysp kuchennych, które mają wysokość ok 90 cm optymalna wysokość siedziska hokera wynosi 62 cm.
Jaka wielkość siedziska i konstrukcja?
Przyjmuje się, że siedzisko hokera nie powinno być mniejsze niż kwadrat o boku 40 cm. Równie ważna jest podpórka na stopy, która umożliwia przyjęcie wygodnej pozycji. Dzięki stopce możliwe jest przyjęcie i utrzymanie zdrowej pozycji całego ciała.
Z oparciem czy bez?
Dość często producenci mebli restauracyjnych i barowych w swoich ofertach mają drewniane hokery barowe wykonane w technologii mebli giętych. Najbardziej klasyczna wersja hokera to ta bez oparcia. Konstrukcja umożliwia schowanie stołka pod blat, co umożliwia oszczędność przestrzeni. Hokery z oparciem są zdecydowanie wygodniejsze, przez co często używa się przy pracy, jeśli jest taka potrzeba. Najlepsze hokery drewniane oferują szerokie i bardzo wygodne podłokietniki, które odciążają ręce przy pracy na komputerze.
Dlaczego drewniane?
Na rynku dostępne są rozwiązania zróżnicowane pod względem oferowanej estetyki. Każdy model posiada jakieś zalety i wady, zawsze w nieco inny sposób prezentując się we wnętrzu. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na trwałość konstrukcji oferowanego modelu. Modele drewniane to rozwiązanie możliwie najbardziej ekologiczne, ocieplające charakter wnętrza, często też piękne i trwałe. Ich utrzymanie w czystości wydaje się trudniejsze niż w przypadku hokerów z plastiku. Z drugiej strony z prawidłowo wykonanych i zakonserwowanych stołków barowych z drewna brud usuwa się równie łatwo. Ewentualne zabrudzenia mogą tu być też mniej widoczne niż na gładkich plastikowych powierzchniach. Drewniane hokery pasują do tradycyjnych kuchni lub w stylu ekologicznym, skandynawskim z drewnianym blatem i innymi naturalnymi elementami. Ich zaletą jest trwałość. Po dziesiątkach lat można poddać je renowacji, tak aby służyły kolejnych pokoleniom, lub też zmienić ich kolor wedle potrzeby.
Przede wszystkim hoker powinien być wygodny. To warunek poza wszelką dyskusją. Wybierając konkretny model, zwróćmy więc uwagę zarówno na wielkość, jak i na wyprofilowanie siedziska.
Gdzie kupić?
Jeżeli wyznacznikiem ma być niska cena, najlepiej zaopatrywać się u źródła, które wykonuje meble restauracyjne Producent Meble Radomsko posiada w swojej ofercie szeroki wybór, tego typu asortymentu. Dedykowany dział do obsługi lokali gastronomicznych pomoże w doborze odpowiedniego rozwiązania, zapewniając przy tym konkurencyjną cenę.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS