A A+ A++

To już tradycja, że uczniowie klas gastronomicznych ZSZiO pod kierunkiem opiekunów przygotowują specjalną prezentację świątecznych potraw i dekoracji. To doskonała okazja nie tylko do nauki o polskiej kuchni i tradycjach świątecznych, ale i do wprowadzenia nowatorskich rozwiązań.

Tym razem stół wielkanocny został zaprezentowany w czwartek 21 marca. Jak zaznacza Anna Różańska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSZiO wśród przygotowanych dań znalazły się zarówno potrawy nowoczesne, jak i tradycyjne, a wśród nich pasztet z białych warzyw i chrzanu, terrina z pistacjami i morelami, jajka w galarecie, sałatka wielkanocna, indyk w maladze, mus z zielonego groszku, rolada ze schabu, roladki drobiowe w boczku, sałatka z brokułem i jajkiem, czy jajka nadziewane. Nie zabrakło słodkości. Na stole pojawiły się ciastka lukrowane, babka pistacjowa, jajka w zamszu, babka z owieczką, bezy, makaroniki i tradycyjny mazurek wielkanocny.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZachowek to kluczowy element dziedziczenia: Komu się należy? I ile wynosi?
Następny artykułMetropolita katowicki abp Adrian Galbas przeszedł Ekstremalną Drogę Krzyżową