We wtorek firma Apple zaprezentowała nowe modele iPadów. Największym zaskoczeniem było zastosowanie układu Apple Silicon M4 w tabletach serii Pro. W sieci pojawiły się już wyniki pierwszych testów wydajności tych procesorów.
iPad Pro M4
Przypomnijmy, że prezentacja Let loose, podczas której zaprezentowane zostały nowe tablety firmy Apple odbyła się w Londynie. Pojawiły się kolejne generacje iPadów Air oraz iPadów Pro, ale dużo większym zainteresowaniem cieszyły się te drugie, a to przede wszystkim za sprawą układu Apple Silicon M4.
iPady Pro z układem Apple Silicon M4
Apple zdecydowało się zastosować zupełnie nowe czipy, które wcześniej nie były dostępne w żadnych urządzeniach. Po raz pierwszy nowy układ zadebiutował w tabletach, a nie w iPhone’ach czy komputerach Mac.
Przypomnijmy, że zaprezentowane we wtorek urządzenia kupić będzie można w środę, 15 maja, ale w sieci dostępne się już wyniki pierwszych testów wydajności montowanych w nich procesorów M4.
Apple Silicon M4 – wydajność
Jak to zwykle bywa jako pierwsze pojawiają się wyniki testu Geekbench, tym razem w wersji 6.2.
Dostępnych jest kilka wyników, a wszystkie oscylują w granicach 3800 oraz 14600 punktów, odpowiednio w testach jedno- i wielordzeniowych. Przykładowe rezultaty to 3767 i 3810 oraz 14677 i 14541.
Dla porównania, testowany przez nas niedawno MacBook Air M3 osiągnął 3100 oraz 11882 punktów. Czip M2 uzyskuje około 2600 oraz 10000 punktów – sprawdziliśmy to w trakcie testowania 15-calowego MacBooka Air.
Podczas prezentacji podkreślano, że M4 będzie zdecydowanie lepszy od poprzedników (M2, M3), szczególnie w testach wielordzeniowych. Nowy procesor występuje bowiem w dwóch wariantach – z 9-rdzeniowym i 10-rdzeniowym CPU. Czipy M2 oraz M3 mają 8-rdzeniowe CPU. Prezentowane wyniki dotyczą mocniejszej wersji czipa.
Na koniec kilka słów o wynikach testu procesora graficznego w M4. Rezultat testu Metal to 53792 punkty. M3 w MacBooku Air osiąga 47406 punktów, co oznacza wzrost o około 22%.
Źródło: Geekbench, zdjęcia: archiwum własne
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS