Czym jest tajemniczy składnik yu-su-ru? Jest to… woda ryżowa! Zawiera one cenne proteiny i skrobię z ryżu, która dobrze odżywia i nawilża zarówno skórę, jak i włosy. Woda ryżowa ma witaminę E, cynk, magnez i potas. A do tego zawiera inozytol. Jest to substancja, która penetruje pasma włosów i naprawia je od środka. Dzięki temu włosy są sprężyste, gładkie i mniej się puszą czy elektryzują. Inozytol zwiększa też elastyczność skóry, nawilża ją i zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych oraz tworzeniu się pajączków. Przeciwdziała też tworzeniu się cellulitu.
Jak wykorzystać wodę ryżową w pielęgnacji włosów?
Jak przygotować? Z wody z namoczenia ryżu łatwo zrobisz domową płukankę do włosów. Pół szklanki ryżu zalej 1,5 szklanki gorącej wody. Zostaw na 20 minut pod przykryciem. Odcedź ryż (możesz go wykorzystać w kuchni), a wodę odstaw na 2-3 dni by sfermentowała. Mieszaj ją codziennie.
Jak stosować? Włosy umyj szamponem i zwilż wodą ryżową. Możesz wodę przelać do atomizera i spryskać nią włosy. Spłucz dokładnie po 20 minutach. Pozostawianie niedokładnie spłukanej wody sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. Wodę najlepiej wykorzystywać na bieżąco. Możesz ją przechowywać w lodówce maksymalnie do tygodnia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS