Dziś mam przepis na wyjątkowe i bardzo nietypowe śniadanie. To klasyka w nowoczesnym wydaniu.
Pewnie się zastanawiacie: dlaczego tofucznica? Dlaczego bez jajek? Cóż, w moim wypadku odpowiedź jest dosyć prosta. Ja po prostu jajek nie lubię, a tofucznica to równie zdrowa i wartościowa alternatywa.
Tofu, podobnie jak jajko jest bogate w białko, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor i tłuszcze. Tofu jest również bardzo łatwo dostępne (widuję je nawet w małych osiedlowych sklepikach), niedrogie i może długo stać w lodówce.
Dlatego ja wybieram tofucznicę.
Przepis na tofucznicę (2 porcje)
@nowiny_pl Tofucznica! #vegan ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey
Składniki:
- 1 średnia cebula,
- 1 kostka klasycznego tofu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina siekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ćwierć łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 4-5 łyżek wody,
- łyżka oliwy
opcjonalnie:
- łyżeczka płatków drożdzowych,
- większa szczypta czarnej soli,
- ulubione warzywa, np. papryka, pieczarki lub pomidory
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Jeżeli mamy na to ochotę, dodajemy też innych warzyw. Po ok. 2 minutach dodajemu pokruszone tofu. Zostawiamy na 5 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie wodę mieszamy z przyprawami i płatkami drożdżowymi, jeżeli mamy. Wylewamy płyn na patelnię i szybko mieszając, czekamy aż woda zredykuje się, a tofucznica będzie miała odpowiednią dla nas konsystencję. Jeżeli chcemy, by była mocno “ścięta”, musimy poczekać nieco dłużej. Na koniec posypujemy danie szczypiorkiem i podajemy z ulubionym chlebkiem lub w formie śniadaniowego wrapa. Gotowe!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS