A A+ A++

Obawiasz się, że owoce i warzywa, które kupujesz są zanieczyszczone pestycydami? Okazuje się, że możesz w łatwy sposób sprawdzić czy były intensywnie pryskane. Pomoże ci w tym niewielka naklejka, umieszczana na produkcie. Wyjaśniamy, jak odczytać te oznaczenia i co robić w przypadku pryskanej chemią żywności.

Jak sprawdzić czy owoce i warzywa były pryskane?

Małe naklejki, które umieszcza się na owocach i warzywach dostępnych w marketach mają kod kreskowy oraz specjalny numer PLU (Price Look-up). Oznaczenie to stosuje się już od 1990 roku, a prawidłowo go interpretując, można dowiedzieć się nieco o ich pochodzeniu oraz metodach uprawy. Jak więc sprawdzić, czy miały styczność z dużymi ilościami chemicznych środków?

  • Czterocyfrowy kod na naklejce, który rozpoczyna się od cyfry 3 lub 4 informuje, że żywność została wyprodukowana w sposób konwencjonalny – w uprawie używano dużej ilości pestycydów i nawozów sztucznych.
  • Pięciocyfrowy kod na naklejce, zaczynający się od cyfry 8 świadczy o tym, że owoce i warzywa były modyfikowane genetycznie. Najczęściej tyczy się to owoców egzotycznych – np. bananów, melonów czy mandarynek.
  • Pięciocyfrowy kod zaczynający się od cyfry 9 mówi, że owoce bądź warzywa wyprodukowane zostały bez użycia pestycydów i pochodzą z upraw ekologicznych.

Zobacz też: Oto czym grozi jedzenie nieumytych warzyw i owoców. Eksperci biją na alarm

Jak postępować z warzywami i owocami, które były pryskane?

Nie od dziś wiadomo, że wszelkie środki chemiczne i nawozy sztuczne, którymi pryska się owoce i warzywa mają negatywny wpływ na zdrowie. Duże stężenie pestycydów w żywności może przyczynić się m.in. do:

  • rozregulowania gospodarki hormonalnej organizmu
  • spadku odporności
  • osłabienia narządów
  • rozwoju niektórych choroby m.in. Parkinsona 
  • być przyczyną sinic u niemowląt i dzieci (azotany i azotyny)

Aby zminimalizować ich negatywne działanie należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach po przyniesieniu owoców i warzyw ze sklepu:

  • pryskane owoce i warzywa należy bardzo dokładnie umyć przed spożyciem – te, które obieramy ze skórki również
  • do mycia owoców i warzyw używać szczoteczki oraz płynu do naczyń lub też naturalnego środka myjącego – taki preparat możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie

Domowy środek do mycia owoców i warzyw

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSklepów unikaj w piątek. Wszystko, co musisz wiedzieć, by nie stać w kolejkach
Następny artykułTomasz Fornal: Każdy za każdym poszedłby w ogień