A A+ A++

Jak wskazują badania zarówno zbyt mała, jak i zbyt duża ilość snu może wiązać się z podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 w różnych populacjach. Co więcej szkodzić mogą także nieregularne godziny zasypiania i wstawania.

Już wcześniejsze badania wskazywały na powiązanie między słabym wysypianiem się i podwyższonym ryzykiem cukrzycy – przypominają naukowcy z Vanderbilt University Medical Center. Dotychczasowe wyniki wskazywały też np., że czarnoskórzy Amerykanie śpią statystycznie wyraźnie gorzej i częściej chorują na cukrzycę.

Na łamach magazynu “Diabetologia” (https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-024-06202-8) opisali oni jednak badanie obejmujące aż 36 tys. osób pochodzących z grup różnorodnych pod względem ekonomicznym i rasowym. Uczestnicy byli w wieku średnim i starszym.

“Nasze badanie wnosi nowe informacje pokazujące wagę zdrowego snu w średnim wieku, szczególnie utrzymywania regularnego snu przez dłuższy czas. Pozwala to zmniejszyć ryzyko zaburzeń kardiometabolicznych” – mówi autorka projektu, prof. Kelsie Full.

“Jedną z mocnych stron naszego badania jest to, że skupiliśmy się na nawykach związanych ze snem, działających w długiej perspektywie, zamiast dokonywania tylko pojedynczego pomiaru. Co więcej, przeprowadziliśmy badanie w dużej grupie ludzi, szczególnie o niskich dochodach i w populacjach osób czarnoskórych, które często w badaniach pomijano. Dzięki koncentracji na długofalowym działaniu przyzwyczajeń związanych ze snem pokazaliśmy wagę zachowania prawidłowych wzorców snu dla zdrowia metabolicznego” – dodaje główna autorka badania, prof. Qian Xiao z University of Texas Health Science Center w Houston.

Jednym z głównych warunków wysypiania się jest naturalnie odpowiednia długość snu. Średnio zbyt krótki czas to mniej niż 7 godzin, a zbyt długi – więcej niż 9.

Najbardziej szkodliwe okazały się jednak ekstremalne oraz częste zmiany długości snu.

Wynik ten potwierdził rezultaty wcześniejszych badań, wiążących wysoką zmienność snu z większym ryzykiem otyłości oraz cukrzycy. Według naukowców to właśnie nieregularny sen może być czynnikiem, który sprawia, że populacje w gorszej sytuacji ekonomiczno-społecznej częściej chorują na cukrzycę.

Jeśli natomiast chodzi o zbyt długi sen, to – zdaniem badaczy – niekoniecznie musi on być przyczyną zwiększonego ryzyka, ale może być sygnałem świadczących o innych zachodzących w organizmie procesach, które cukrzycy sprzyjają.

Autorzy zalecają dalsze badania w celu zidentyfikowania zaburzających cen czynników społecznych i środowiskowych, które mogą zakłócać sen. Proponują także sprawdzenie, jak zakłócenia snu mogą przyczyniać się do rasowych i społeczno-ekonomicznych nierówności w zdrowiu. “Niezbędne są również badania interwencyjne, aby ocenić, czy poprawa snu może zmniejszyć nierówności zdrowotne w USA” – podkreślają naukowcy. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzy warto kupić auto po leasingu? Mechanicy stawiają sprawę jasno
Następny artykułGdy on ma wzwód, nie możesz już zmienić zdania. Przeczytałam seksporadnik dla katolickich par, żebyście wy nie musieli