A A+ A++

Skieruj się tutaj, aby zamówić sok z buraka kiszonego.

Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonek. W ostatnich latach jednakże raz za razem wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego należy go regularnie pić

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, mówiąc, że napój jest niezwykle zdrowy, chociaż nie każdemu smakuje. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także rozmaite minerały, jak np. wapń, żelazo i fosfor. Wielu ludzi może mieć trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, ale rekomenduje się wypijać go regularnie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej podaje się również anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – zaleca się wypijać mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.

Sok z kwaszonych buraków ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne

Sok z kiszonego buraka jest drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni i który pijemy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: obniża poziom cholesterolu, podnosi koncentrację, a jednocześnie zapobiega zaparciom. Choć buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go pić diabetycy. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia kobietom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki powinno się składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

“ARTMAN” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.

Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPiersi, które wybrały wolność XLIII (i parę takich, co zostały celowo uwolnione)
Następny artykułGlyphosate is spreading further into the ecosystem, now detected in surviving wildflowers and bee pollen