Rolnicy coraz częściej obsiewają pola soją. Roślina nie jest tak wymagająca jak zboża – potrzebuje znacznie mniej kosztownego nawożenia i zadowala się mniejszą ilością wody. Opłacalność plonów jest podobna jak w przypadku rzepaku.
Rosnące koszty produkcji rolnej, paliwa a przede wszystkim nawozów, które wzrosły o kilkaset procent w ostatnich miesięcy, skłaniają rolników do szukania alternatywnych i tańszych upraw. Niektórzy decydują się na uprawę soi, czyli rośliny z rodziny bobowatych. Na bazie soi wytwarza się m.in. olej, mączkę, kaszę a także poszukiwane przez wegan mleko sojowe. Dodatek soi do przetworów np. mięsnych podnosi ich…
Ciąg dalszy artykułu jest dostępny w wydaniu papierowym i w wydaniu PDF z 11.04.2022 r.
Doskonale rozumiemy, że sprzeczne informacje, fake newsy i plotki mogą wywoływać obawy. Cenimy Twój spokój, dlatego u nas dostaniesz tylko sprawdzone wiadomości i rzetelnie przygotowane materiały.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS