A A+ A++

Składniki:

 

Składniki na farsz:

 

– 1 szklanka zielonej soczewicy

– 2 cebule

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 3 łyżki masła

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

– 200 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki

– sól i pieprz czarny do smaku

 

Składniki na ciasto:

– 1 kg ziemniaków

– 5 łyżek mąki ziemniaczanej

– 5 łyżek mąki pszennej

– sól do smaku

– jajko

– czarnuszka, czarny sezam lub kminek do posypania

 

Wykonanie farszu:

Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zmielić na maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać soczewicę, masło, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ręką i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać utarty na grubych oczkach ser i całość ponownie wymieszać.

 

Wykonanie ciasta:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, ugnieść i odstawić do wystygnięcia. Dodać dwa rodzaje mąki, sól do smaku i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką pszenną uformować z niego wałek.

Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć i na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zamknąć go w środku ciasta. Uformować soczewiaki w kształcie krokieta lub pieroga. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem, nakłuć w paru miejscach widelcem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez około 30 minut, aż do ładnego zarumienienia.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Poprzedni artykułW Częstochowie rózga za niebezpieczną jazdę
Następny artykułKoleje Śląskie z nowym rozkładem jazdy od 10 grudnia