Składniki:
Składniki na farsz:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 2 cebule
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3 łyżki masła
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 200 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
– sól i pieprz czarny do smaku
Składniki na ciasto:
– 1 kg ziemniaków
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– 5 łyżek mąki pszennej
– sól do smaku
– jajko
– czarnuszka, czarny sezam lub kminek do posypania
Wykonanie farszu:
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zmielić na maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać soczewicę, masło, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ręką i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać utarty na grubych oczkach ser i całość ponownie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, ugnieść i odstawić do wystygnięcia. Dodać dwa rodzaje mąki, sól do smaku i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką pszenną uformować z niego wałek.
Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć i na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zamknąć go w środku ciasta. Uformować soczewiaki w kształcie krokieta lub pieroga. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem, nakłuć w paru miejscach widelcem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez około 30 minut, aż do ładnego zarumienienia.