Właściciele plantacji truskawek z Jenkowic robią wszystko, by przekonać klientów o wyższości polskich owoców nad tymi, które są sprowadzane z zagranicy. W piątek na Śniadaniu Prasowym inaugurującym sezon rodzina Maciejczyków przekazywała najważniejsze informacje dotyczące polskich truskawek.
Rodzina Maciejczyków uprawia truskawki od ponad 20 lat. Od niedawna sprzedaż owoców z ich plantacji odbywa się pod szyldem Truskawki od Karola. Podczas piątkowego Śniadania Prasowego przekonywali swoich gości, że warto i trzeba promować polskie owoce. Rumba, Alba, Flair i Twist to tylko niektóre z odmian, które uprawiają.
– Uważamy, że edukacja klientów jest naszym najważniejszym zadaniem – mówiła Weronika Maciejczyk. – W jedzeniu tak naprawdę najważniejsze jest odżywianie. Zachęcamy, by jak najczęściej sięgać po produkty regionalne. To one mają najwięcej wartości odżywczych.
– To właśnie lokalne produkty są najświeższe, bo droga z pola do sprzedaży jest najkrótsza – dodał Karol Maciejczyk, podkreślając, że polscy producenci podnoszą jakość i starają się je dostarczać na rynki lokalne. Chcą, by klienci poznali prawdziwy smak truskawki, która rośnie na polskiej wsi, a nie takiej, która jest zbierana jako zielony owoc i musi dojrzeć podczas kilkudziesięciogodzinnej drogi do Polski.
– Chcemy też, by Polacy zrozumieli, że truskawka, która pojawia się w handlu w kwietniu, czyli bardzo wcześnie, pochodzi z polskiej szklarni. Później wchodzą uprawy tunelowe, takie jak u nas – wyliczał Karol Maciejczyk, apelując do klientów, by pytali sprzedawców, skąd pochodzą owoce, by byli dociekliwi.
– Tym bardziej że zagraniczna truskawka różni się od polskiej zarówno smakiem, jak i wyglądem – mówi Maciej Dolata, koordynator projektu Czas na Polskie Owoce. – Szypułki polskich truskawek są intensywnie zielone, żywe i świeże. Te, które docierają do nas z zagranicy mają zwiędnięte szypułki.
Samozbiory w Jenkowicach
Maciejczykowie zapraszają klientów na swoją plantację do Jenkowic. – Najlepszą okazją są samozbiory, które organizujemy od wielu lat – mówili. – Całe rodziny pojawiają się wtedy u nas, a my staramy się, by był to dla nich dzień pełen atrakcji.
Podczas Śniadania w Jenkowicach gospodarze zaprosili swoich gości na samozbiory i częstowali ich przysmakami z truskawką w roli głównej. Był to m.in. kanapki z twarogiem i truskawkami okraszone posiekaną miętą, ciasta z truskawkami, bułeczki drożdżowe z truskawkami i wiele innych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS